UNDER 45 MIN | Medel

Stekt lax med citronsås och broccoli

Klassiska smaker kan ibland vara det vinnande kortet. En stekt laxfilé som kryddats med salt och peppar passar utmärkt ihop med en kräm gjord på crème fraiche och citron, och för att balansera upp smakerna lite äter du detta med kokt potatis och gröna broccolibuketter!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 50, 2019
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen.
  2. Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Riv yttersta skalet från halva citronen och blanda med crème fraiche. Pressa i lite saft från citronen och smaka av med salt och peppar.
  3. Ansa och skär broccolin i klyftor och koka dem i saltat vatten ca 4 minuter.
  4. Skär laxen i portionsbitar och stek den i oljan i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida, eller tills innertemperaturen på laxen är 54°C. Krydda med salt och peppar.
  5. Servera laxen med potatis, sås och broccoli.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 1 citron
  • 2 dl crème fraiche
  • salt
  • peppar
  • 250 g färsk broccoli
  • 600 g laxfilé
  • 2 tsk olja

Näringsvärde
Per portion

Energi 3197 kJ / 763 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept