UNDER 45 MIN | Medel

Stekt lax i krämig sås med gurka

En underbar stekt lax står på kvällens meny! Den salta och feta fisken passar utmärkt ihop med kokt potatis, och vad som riktigt sätter pricken över i:et är kvällens basilikasås som fått kokas upp på mjölk, crème fraiche och färsk basilika. Mums!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 41, 2019
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen (om fryst används).
  2. Koka potatisen.
  3. Skär gurkan i tärningar eller stavar. Hacka basilikan grovt.
  4. Stek laxen i oljan i en stekpanna 4 minuter på varje sida, eller tills laxens innertemperatur är 54°C, krydda med salt och peppar.
  5. Koka upp crème fraichen och mjölken i en kastrull och vänd ner basilikan.
  6. Servera laxen med sås, potatis och gärna gurka och ärtskott.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche och mjölk till mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 1 gurka
  • 1/2 förp färsk basilika (à 30 g)
  • 4 port laxfilé (à 125 g)
  • 2 tsk olja
  • salt
  • peppar
  • 2 dl crème fraiche franska örter
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 ask ärtskott (à 100 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2537 kJ / 605 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept