ÖVER 60 MIN | Medel

Stekt falukorv med rotmos och picklad blomkål

En god vardagsmåltid som är uppskattad av hela familjen! Här serveras stekt falukorv tillsammans med rotmos och picklad blomkål. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Picklad blomkål: Ansa och dela blomkålen i mindre buketter. Lägg i en väl rengjord glasburk med lock.
  2. Koka upp övriga ingredienser och låt svalna något. Häll sedan över blomkålen, sätt på lock och låt svalna. Förvara i kylskåp.
  3. Rotmos: Skala kålrot, morot och potatis och skär allt i bitar. Koka upp vatten eller buljong och pepparkorn. Lägg i kål- och morotsbitarna. Låt koka ca 20 minuter. Lägg i potatisbitarna och låt allt koka mjukt.
  4. Häll av spadet och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp. Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick. Smaka av med salt och peppar.
  5. Falukorv: Skiva korven och stek skivorna i smör tills de får fin färg.
  6. Servera korven med rotmoset och den picklade blomkålen.
  7. Till servering: Servera gärna med grovkornig senap och persilja.

För alla

Kontrollera noga innehållet i korven.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Picklad blomkål
  • 250 g blomkål
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 1/4 dl strösocker
  • 3/4 tsk hel kummin
  • 3/4 tsk fänkålsfrön
  • 1 lagerblad
  • 3 vitpepparkorn
Rotmos
  • 1 liten kålrot (à ca 400 g)
  • 2 morötter
  • 4 medelstora mjöliga potatisar
  • 3 3/4 dl vatten eller grönsaksbuljong (tärning och vatten)
  • 4 vitpepparkorn
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 msk smör eller margarin
  • salt
  • svartpeppar
Falukorv
  • 400 g falukorv
  • smör
Till servering
  • grovkornig senap
  • persilja