UNDER 45 MIN | Medel

Stek lax med krämig risoni

Lax och ris må vara en klassiker som alltid går hem, men här vill vi utmana den folkliga rätten. Vi har bytt ut riset mot risoni som du kokar krämig ihop med buljong i vattnet. För att spetsa smaker ännu mer så rörs även riven ost ner, och blandas ut till den smälts. Vi vill nästan lova att detta blir din nya favorit bland alla laxrätter!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 16, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka löken. Fräs den i lite av oljan i en kastrull. Tillsätt buljongen och låt den koka upp.
  2. Rör ner risonin och låt den koka ca 12 minuter. Rör då och då.
  3. Skär tomaterna i skivor och ansa och skär broccolin i bitar.
  4. Stek broccolin mjuk i lite av oljan i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
  5. Skär laxen i portionsbitar och stek den i resten av oljan. Ca 2 minuter på varje sida eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C, salta och peppra.
  6. Rör ner osten i risonin och smaka av med salt och peppar.
  7. Servera laxen med risonin, tomaterna och broccolin.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från laktos.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ.
Gör äggfri: välj äggfri pasta.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 3 1/2 dl risonipasta
  • 1/2 ask plommontomater (à 500 g)
  • 250 g broccoli
  • salt
  • peppar
  • 600 g laxfilé
  • 1 dl riven prästost

Näringsvärde
Per portion

Energi 2935 kJ / 699 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept