Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Spätta meunière med tomat och basilika

Rödspättafiléer steks gyllenbruna i en panna och blir fantastiskt krispiga och goda! Servera direkt med pressad potatis och basilikasky med tomat, oliver, citronsaft och lök. Smaklig spis!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 41, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina fisken.
  2. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  3. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skölj citronen, riv skalet av halva citronen och pressa saften ur hela. Strimla basilikabladen, skär champinjonerna i klyftor och tomaterna i halvor. Strimla de soltorkade tomaterna.
  4. Hetta upp olivolja i stekpannan och fräs svampen ca 4 minuter. Tillsätt lök och vitlök och fräs ytterligare ca 4 minuter. Vänd ner tomater, soltorkade tomater, oliver, citronskal och -saft, hälften av basilikan och olivlagen och låt det koka upp. Håll varmt under lock.
  5. Blanda salt, peppar och vetemjöl. Vänd fisken i mjölblandningen och stek den i matfettet i en stekpanna.
  6. Pressa potatisen, blanda ner resten av basilikan i skyn och servera till spättan.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g rödspättafiléer
  • 900 g fast potatis
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron
  • 1/2 kruka basilika
  • 125 g champinjoner
  • 250 g körsbärstomater
  • 1/2 burk soltorkade tomater (à 200 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 1/2 dl lag från oliverna
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ca 5 msk vetemjöl
  • 3 msk smör eller margarin
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2308 kJ / 552 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB