Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Spätta med gräddkokt kålrabbi och syrad lök

Härligt salt rödspätta serveras här med en krämig kålrabbisallad som fått koka ihop med matlagningsgrädde och citron. Som om inte det vore nog toppas rätten med syrad lök. Smaklig spis!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 4, 2019
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina spättan (om fryst används).
  2. Koka potatisen.
  3. Syrad lök: Blanda ättika, socker och vatten i en skål. Rör tills sockret löst sig. Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda löken med ättikslagen och låt stå och marinera minst 15 minuter eller längre.
  4. Kålrabbi: Skala och skär kålrabbin i tunna klyftor. Koka den i grädden under lock i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet från citronen och rör ner det i kålrabbin. Skär sedan citronen i klyftor till serveringen.
  6. Spätta: Krydda spättan med salt och peppar. Häll upp vetemjölet på en tallrik och vänd filéerna i mjölet. Stek spättan i matfettet i en stekpanna.
  7. Till garnering: Hacka gräslöken.
  8. Servera spättan med kokt potatis, syrad lök, kålrabbi, citronklyftor och strö över gräslöken.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix eller annat glutenfritt mjöl
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Tips

Vänd spättan i lite hackad dill, torkad eller fryst, innan den mjölas.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
Syrad lök
  • 1 tsk ättika
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 rödlök
Kålrabbi
  • 1 kålrabbi
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • peppar
  • skalet av 1/2 citron
Spätta
  • 600 g spättafilé
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk smör eller margarin
Till garnerintg
  • 1/2 ask färsk gräslök (à 20 g)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2492 kJ / 595 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer