Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Sparris- och västerbottenpaj

Västerbottensostpaj är ett måste till midsommar, kräftskiva, julbord och påsklunch. Laga en lite annorlunda variant där Västerbottensosten får sällskap av sparris i pajskalet. Vårt recept ger en stor västerbottenpaj i långpanna så att den räcker till hela sällskapet!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, smör och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en långpanna ca 30 x 25 cm (för 8-10 port). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200° C. Förgrädda pajskalet 10–15 minuter.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och svartpeppar. Lägg osten i pajskalet och häll på äggstanningen.
  4. Bryt ev av den nedre delen på sparrisen och dela den längsmed om den är tjock. Lägg på pajen. Ställ in i mitten av ugnen och grädda 30–35 minuter.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.

Ingredienser

Portioner: 10-12

Botten

  • 175 g kallt smör
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 3 - 4 msk kallt vatten
Fyllning
  • 5 ägg
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 3/4 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 350 g riven Västerbottensost
  • 1 knippe grön sparris (à 250 g)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2123 kJ / 507 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer