Grön ärtsoppa med örtkräm
En intensivt klorofyllig soppa som blir godast på nyskördade ärter, men frysta gröna ärter går också bra. Koka inte med ärterna för länge, då förlorar de sin härliga färg. Om du använder mousserande vin, spara gärna en skvätt och häll i vid servering.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2016
Ingredienser
4 portioner
Örtkräm
2 dl crème fraiche
1 1/2 dl hackade örter (t ex gräslök, mynta, persilja)
1/2 msk finrivet citronskal
2 krm salt
Grön ärtsoppa
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl torrt vin eller mousserande vitt vin
1 l vatten
3 msk konc kycklingfond
750 g gröna ärtor
salt
peppar
Till garnering
finstrimlad lök
strimlade örter
ätliga blommor
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1644 KJ / 393 kCal
Fett23.7 g
Salt2.19 g
Kolhydrater20 g
Protein11.9 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer