Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Kokt lutfisk på norskt vis med fläsk, skirat smör och ärtpuré

Charmant fiskrätt med norska smaker av rimmat fläsk, skirat smör och ärtpuré. Den kokta lutfisken är ett måste på julbordet, men smakar såklart lika gott till påsk, sommar eller höst!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg lutfisken i blöt enligt förpackningens anvisning. Lägg lutfisken i en långpanna och täck med aluminiumfolie. Tillaga lutfisken mitt i ugnen i 200°C, ca 45 min.
  2. Skär fläsket i små tärningar. Stek fläsket utan extra matfett i en stekpanna tills det är knaprigt. Låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Smält smöret i en kastrull och håll det varmt.
  3. Låt ärterna rinna av i en sil. Skala och finhacka löken. Fräs löken i matfettet i en kastrull några min. Tillsätt ärterna och låt fräsa med någon min.
  4. Tillsätt vin och grädde och låt puttra några min. Mixa ärterna med mixerstav eller i en mixer. Smaka av med salt och peppar. Servera lutfisken med fläsk, skirat smör, ärtpuré, kokt potatis och kokta morotsslantar.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 3 kg lutfisk
  • 300 g rimmat fläsk i bit
  • 125 g smör
Ärtpuré
  • 2 burkar gröna ärter (à 400 g)
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk margarin eller smör
  • 2 msk vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 krm mald vitpeppar
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer