Soppa med nässlor och ärtor

Betyg 3.3 av 5.4 personer har röstat
Receptet har 3 kommentarer
Soppa med nässlor och ärtor

Här är en grön och smakrik soppa med nässlor och ärtor som är perfekt att laga när späda nässelblad börjar kika upp ur marken. Servera nässelsoppan med krämigt kokt ägg, en klick lättvispad grädde och ett gott bröd. Om du inte har tillgång till nässlor går det utmärkt att byta ut dem till färsk bladspenat.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2025

Soppa med nässlor och ärtor

Ingredienser

4 portioner
4 ägg
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin (eller vitt matlagningsvin)
7 dl vatten
1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
ca 400 g frysta gröna ärtor
200 g nässlor , rensade och sköljda (eller bladspenat)
1 tsk salt
2 krm peppar
2 dl vispgrädde

Till servering

gärna bröd

Gör så här

00:07:00
00:05:00
00:05:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

God soppa. Jag ändrade lite i receptet. Valde att snabbt förvälla nässlorna i buljongen. Lyfte upp nässlorna med en hålslev och la dem skål tillsammans med dem frysta ärtorna. Ärtorna kyler av nässlorna och nässlorna tinar ärtorna. Följde receptet med att steka lök och koka vinet. Under tiden som vinet kokade så mixade jag nässlor, ärtor och lite ramslök (bytte ut vitlök mot ramslök). Hällde i buljong i vinet lät det koka upp. Hällde i nässelblandningen och mixade soppan en gång till med stavmixer. Lät soppan göra ett snabbt uppkok innan servering. Resultat blev en grön och god soppa som inte blev överkokt.

Lena

2025-04-28

Tyckte soppan var god men koktiden lite för lång, soppan tappar i färg. Kan man byta ut den färska spenaten mot fryst, hackad spenat? Varför ange hur mycket vispad grädde man ska använda istället för hur mycket vispgrädde? Lätt att ta för mycket.

Ingrid

2025-04-26

Körde receptet med ICA Spenat och ICCA frysta Ärter. Det blev äckligt, gråbrun ton i soppan och en märklig smak. Jag menar att recepter inte är provlagat. Dels för mycket ärter och dels för lång koktid.

Christer

2025-04-16

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat utan bröd.
Energi1744 KJ / 416 kCal
Fett29 g
Salt2.9 g
Kolhydrater13 g
Protein15 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Råraka med krämigt ärtstomp och tångcaviar
Betyg 4 av 5.3 personer har röstat
Receptet har 3 kommentarer
Receptet tar Under 45 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Kokt lutfisk på norskt vis med fläsk, skirat smör och ärtpuré
Betyg 4.7 av 5.3 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Grön ärtsoppa med örtkräm
Betyg 3.2 av 5.33 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Under 45 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Grön ärtrisotto
Betyg 4.7 av 5.16 personer har röstat
Receptet har 5 kommentarer
Receptet tar Under 45 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Vårsoppa med lax och pocherat ägg
Betyg 4.4 av 5.17 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Under 45 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Ärtig spenatsoppa
Betyg 4.2 av 5.146 personer har röstat
Receptet har 25 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.
Receptet tar Under 30 min att tillaga
Receptet har Enkel svårighetsgrad