Sojastekt tofu med broccoli och chili
Kvällens middag är en explosion i smaker och färger. Den silkeslena tofun steks och serveras med broccoli, het chili, sesamfrön och mild salladslök. Pricken över i:et är den saltsyrliga såsen gjord på soja och vitvinsvinäger som gifter ihop tofurätten med det vita riset.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 48 2024
Ingredienser
4 portioner
Sojasås
1 stor vitlöksklyfta
1 dl japansk soja
3/4 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk majsstärkelse
4 port ris
Tofu
250 g broccoli
2 förp fast naturell tofu (à ca 250 g)
1/2 - 1 förp salladslök (à 125 g)
1 röd chili
2 msk sesamfrö
2 msk olja
1 förp ärtskott (à 100 g)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2405 KJ / 575 kCal
Fett16 g
Salt3.8 g
Kolhydrater83 g
Protein22 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Receptet anger bara att tofun ska vara naturell men inte vilken fasthet den ska ha. Utgår från att det som avses är extra fast?
Sabina
2024-11-20Tack Sabina för din fråga! Vi har nu uppdaterat receptet med fast tofu men det går säkerligen bra även med extra fast. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-11-20Den här rätten är inte glutenfri - det är vetemjöl i den japanska sojan, man måste ersätta den med glutenfri soja.
Katarina
2024-03-27Tack Katarina för din kommentar. Soja består delvis av vete men i analyser som Livsmedelsverket gjort har man ändå kunnat konstatera att jäsningen gjort att slutprodukten blir glutenfri. Därför har vi kategoriserat denna rätt som glutenfri. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-05-24Men 3/4 dl socker blir ju inte 45 g utan ca 67 g socker. Ganska mycket tillsatt socker per portion...
Sofie
2024-03-27Hej Sofie! Våra kockar har uppdaterat receptet och nu minskat mängden socker. Hoppas du gillar rätten. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-05-24