Sojalax med bakad spetskål

209
45
Sojalax med bakad spetskål

Laxa till det mitt i veckan med en smakrik allt i ett-rätt baserad på laxfilé, spetskål och purjolök. Det som sedan gör rätten så magisk är smaksättningen med japansk soja, sesamfrö och lime, dels en het chilimajonnäs med ännu mer lime. Superfräscht!

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2017

Sojalax med bakad spetskål

Ingredienser

4 portioner
1
spetskål (à ca 600 g)
1/2
purjolök
4
bitar lax (à 140 g)
2 msk
olja
2 msk
japansk soja
2 msk
svarta sesamfrön
1 tsk
finrivet limeskal
1/2
röd chili
1 dl
majonnäs
1 tsk
färskpressad limejuice
2 msk
vatten
1/2 tsk
salt

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

209

Kommentarer

Maria

2021-04-17

Så goda smaker! Kålen behöver lite längre tid i ugnen så den sätter jag in 10 min innan laxen. En favorit!

Alexander

2021-04-06

Bilden ser inte rolig ut och min sambo fick övertala mig att vi skulle göra denna. Men oj vad gott det var. Glad att hon lyckades övertala mig.

Malena

2021-03-28

Gott! Bytte laxen till torskrygg. Lät limejuice och chili som skulle vara i majonäsen vara i marinaden i ugnen istället. I majonäsen blandade jag istället i shrirasasås. Sesamfröna rostade jag innan, tycker det ger en finare smak. Följde tips här i kommentarerna att lägga till broccoli också. Serverade med färsk koriander. Mättar mer än man kan tro.

Näringsvärde per portion

Energi 2617 KJ / 627 kCal
Fett 50 g
Salt 2.59 g
Kolhydrater 9 g
Protein 31 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept