Sojalax med bakad spetskål

Betyg 4.6 av 5.
328 personer har röstat
65
Sojalax med bakad spetskål

Laxa till det mitt i veckan med en smakrik allt i ett-rätt baserad på laxfilé, spetskål och purjolök. Det som sedan gör rätten så magisk är smaksättningen med japansk soja, sesamfrö och lime samt en het chilimajonnäs med ännu mer lime. Superfräscht!

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2017

Sojalax med bakad spetskål

Ingredienser

4 portioner
1   spetskål (à ca 600 g)
1/2   purjolök
1 tsk  finrivet limeskal
2 msk  olja
2 msk  japansk soja
2 msk  svarta sesamfrön
4   bitar lax (à 140 g)
salt

Chilimajonnäs

1/2   röd chili
1 dl  majonnäs
1 tsk  färskpressad limejuice
2 msk  vatten
1/2 tsk  salt

Till servering

sesamfrön

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.
Receptet uppdaterat juni 2024.

Gör så här

Tips

Servera gärna med nykokt basmatiris för en komplett måltid.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
328 personer har röstat

Kommentarer

Körde 200C varmluft 15 min vilket var lite väl aggressivt för purjolöken, men annars bra. Sänkte till 175 för laxen och körde 10 min, 8 hade räckt. Använde juice från en hel lime och skippade vatten. Lade även till ca .5 dl kvarg för att dryga ut såsen då vi gillar mycket sås. Gjorde även ett täcke av sesamfrön på laxbitarna.

Ingrid

2024-07-12

Mycket av tiderna beror på ugn eller storlek på kål och laxbit. Men laxen kan lätt bli torr om den inte är tjock nog. Så har du tillgång till ugns. temp mätare så sätt i den och kör till laxen är klar och ta ut och vila sen fortsätt kör kål till perfektion :)

Anders

2024-05-20

Hej Anders och alla ni andra som lagat sojalaxen. ICAs kockar har sett över receptet och förändrat det så att kål och purjolök bakas en stund före, innan man också lägger på laxen. Vi hoppas att ni även fortsättningsvis gillar receptet. Hälsningar Harriet

Redaktionen

2024-06-13

Ska jag tina laxen eller tillaga fryst?

Alice

2024-04-10

Hej Alice! Laxen ska tinas innan tillagning. Hälsningar Niclas

Redaktionen

2024-04-10

Näringsvärde per portion

Energi2617 KJ / 627 kCal
Fett50 g
Salt2.59 g
Kolhydrater9 g
Protein31 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Klassisk västerbottenpaj
Betyg 4.5 av 5.
382 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Sill med basilika och lime
Betyg 4.3 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Fisktacos på torsk med fänkålsslaw
Betyg 3.7 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kryddig soja- & ingefärslax
Betyg 4 av 5.
50 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Ahlgrens bilar- cheesecake
Betyg 3.8 av 5.
16 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Citrussill med fänkålsfrön
Betyg 5 av 5.
3 personer har röstat
Under 60 min att tillaga