Sojalax med bakad spetskål

Laxa till det mitt i veckan med en smakrik allt i ett-rätt baserad på laxfilé, spetskål och purjolök. Det som sedan gör rätten så magisk är smaksättningen med japansk soja, sesamfrö och lime samt en het chilimajonnäs med ännu mer lime. Superfräscht!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2017

Ingredienser
4 portioner
1 spetskål (à ca 600 g)
1/2 purjolök
1 tsk finrivet limeskal
2 msk olja
2 msk japansk soja
2 msk svarta sesamfrön
4 bitar lax (à 140 g)
salt
Chilimajonnäs
1/2 röd chili
1 dl majonnäs
1 tsk färskpressad limejuice
2 msk vatten
1/2 tsk salt
Till servering
sesamfrön
Gör så här
00:15:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2617 KJ / 627 kCal
Fett50 g
Salt2.59 g
Kolhydrater9 g
Protein31 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
72 stFantastisk rätt! Enkel, snabb och supergod! (Men jag brukar servera det med ris).
Marie
Men åhhhhhhhhh va gott de var även andra gången Tack för de receptet Kram Annie ( ja de e jag)
Annie
Hej Annie! Superkul att du gillar receptet! Hälsningar Niclas
ICA-köket
Som Therese skrev så tyckte jag att det förra receptet var bättre och skulle gärna vilja ha tillgång till det igen.
André
Hej André och Therese! Här kommer länk till det gamla receptet i Buffé: https://www.e-magin.se/paper/0s2k42v9/paper/1#/paper/0s2k42v9/28 I orginalreceptet steker man allt i ugnen på 200 grader i 10 minuter först och sen höjer till grilleffekt i 5 minuter. (Vi ändrade för att vi inte tyckte att kålen blev klar och att laxen blev torr.) Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Snabbfixat och gott!
Kristin
Det står faktiskt "tina laxen OM fryst används"
Hedvig
Jag tyckte det tidigare tillagningsupplägget när allt tillagades samtidigt, var bättre och önskar få tillgång till det igen om det är möjligt.
Therése
"Tina laxen fryst används" blir en svårbegriplig mening. Bättre att skriva: "Tina laxen (fryst används)".
Anders
Hej Anders! Det var ett om som hade ramlat bort i texten. Nu är det ändrat. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Körde 200C varmluft 15 min vilket var lite väl aggressivt för purjolöken, men annars bra. Sänkte till 175 för laxen och körde 10 min, 8 hade räckt. Använde juice från en hel lime och skippade vatten. Lade även till ca .5 dl kvarg för att dryga ut såsen då vi gillar mycket sås. Gjorde även ett täcke av sesamfrön på laxbitarna.
Ingrid
Mycket av tiderna beror på ugn eller storlek på kål och laxbit. Men laxen kan lätt bli torr om den inte är tjock nog. Så har du tillgång till ugns. temp mätare så sätt i den och kör till laxen är klar och ta ut och vila sen fortsätt kör kål till perfektion :)
Anders
Hej Anders och alla ni andra som lagat sojalaxen. ICAs kockar har sett över receptet och förändrat det så att kål och purjolök bakas en stund före, innan man också lägger på laxen. Vi hoppas att ni även fortsättningsvis gillar receptet. Hälsningar Harriet
ICA-köket
Ska jag tina laxen eller tillaga fryst?
Alice
Hej Alice! Laxen ska tinas innan tillagning. Hälsningar Niclas
ICA-köket