Sockersaltad lax med dillstuvad potatis | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Sockersaltad lax med dillstuvad potatis

Svenska husmansklassiker som går snabbt att tillaga. Laxen vänds i socker och salt och ugnsbakas medan potatisen kokas och dillstuvas.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 19, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen.
  2. Sätt ugnen på 150˚C.
  3. Skala och skär potatisen i tärningar. Koka dem i saltat vatten tills den är mjuk.
  4. Blanda socker och salt. Vänd laxen i blandningen och lägg den i en ugnssäker form. Sätt in laxen mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C.
  5. Smält matfettet i en stor kastrull. Vispa i mjölet och rör i mjölken lite i taget. Låt sjuda under omrörning i någon minut. Rör i dillen och smaka av med salt och peppar.
  6. Häll av potatisen och vänd ner den i såsen.
  7. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten några minuter.
  8. Skär citronen i klyftor.
  9. Servera laxen med sockerärterna, citronklyftorna och den stuvade potatisen.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: Byt ut mjölet mot majsmjöl.
Gör laktosfri: Använd matfett och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: Använd mjölkfritt matfet. Byt ut mjölken mot mjölkfritt havre-, ris- eller sojaalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 bitar lax (à 140 g)
  • 900 g fast potatis
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk hackad dill
  • salt och peppar
  • 50 g sugarsnaps
  • 1 citron
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2494 kJ / 597 kCal