Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Pestolax i ugn med potatismos

Ljuvligt fräsch pestolax som serveras med fluffigt potatismos, krispiga sockerärter och syrlig citron! Laxen fylls med pesto och tillagas i ugn vilket ger den en härligt saftig konsistens. En utsökt rätt som är både vacker och välsmakande.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 35, 2013
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen i saltat vatten.
  4. Skär en djup ficka i laxen och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta och peppra. Fyll laxen med pesto. Dela citronen på längden, pressa ena halvan av citronen över laxen. Skär den andra halvan i klyftor.
  5. Tillaga laxen mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
  6. Värm mjölken och matfettet i en stor kastrull. Pressa ner potatisen i kastrullen och rör den slät. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Koka sockerärtorna i saltat vatten några minuter.
  8. Servera pestolaxen med potatismoset, sockerärtor och citronklyftorna.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på peston. Kan innehålla mjölkprotein. I övrigt är rätten fri från gluten.
Gör laktosfri: använd mjölk och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: om peston innehåller parmesanost, så tänk på att känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 portionsbitar lax
  • 900 g potatis
  • salt och peppar
  • 3/4 dl pesto
  • 1 citron
  • 2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 150 g sockerärtor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2745 kJ / 655 kCal