Snabb kimchi

Betyg 4.5 av 5.
40 personer har röstat
20
Snabb kimchi

Traditionellt koreansk kimchi tar i regel flera dagar att göra, så att alla goda bakterier hinna fermentera salladskålen och ge den karaktäristiska smaken. Men den här kimchin går bra att äta direkt. Följ annars tipset om du vill mjölksyrejäsa den för mer smak.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2016

Snabb kimchi

Ingredienser

1 l
1 kg  salladskål
3/4 dl  salt
2 msk  chilipeppar (torkat pulver)
1 1/2 msk  asiatisk fisksås
2   pressade vitlöksklyftor
2 msk  riven ingefära
2 dl  finhackad purjolök
2 tsk  strösocker

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsberäkningen är per dl.

Gör så här

Tips

För dig som vill mjölksyrejäsa kimchin på traditionellt sätt! Lägg kimchiblandningen i en väl rengjord glasburk med snäpplock. Fyll hela vägen upp och pressa ner kålen. Stäng burken och ställ den på en tallrik som fångar upp ev läckande vätska Låt stå i rumstemperatur
 3–5 dagar. Ställ i kylen. Efter ytterligare ca 5 dagar är kimchin klar, men smaken fortsätter att utvecklas efterhand. I koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den har syrats. ”Yngre” kimchi är gott som tillbehör till alla möjliga rätter. När kimchin fått stå ytterligare ett par veckor passar den fint till grillad lax, makrill eller stekt griskött. Får den stå ännu längre lämpar den sig bäst i wok och grytor.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.5 av 5.
40 personer har röstat

Kommentarer

Är allergisk mot fisk. Går det att använda annat än fisksås?

Kirsten

2022-11-05

Jag har läst att det ska vara 2,5 procent salt utifrån hur mycket grönsakerna väger. Efter att ha läst kommentarerna här tänker jag att jag följer receptet men väger saltet. Jag kommer även testa att låta det jäsa i vakuumpåse så kommer även min vakuummaskin till användning.

Marita

2022-08-07

Det ska stå 3/4 dl GROVT salt i receptet (och jodfritt eftersom jod tar död på mjölksyrebakterier om man vill göra en "riktig" kimchi) Finsalt tränger in i hela kålen och gör den för salt och oätlig..

Nathalie

2022-03-15

Näringsvärde per portion

Energi273 KJ / 65 kCal
Fett0.4 g
Salt8 g
Kolhydrater13 g
Protein2 g

Testa liknande recept

Kimchi
Betyg 3.2 av 5.
44 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Koreansk kimchi
Betyg 4.6 av 5.
36 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Koreanska spjäll
Betyg 4.1 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Grillspjut med kimchi, gröna blad och Ssamjang
Betyg 4 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Chili- och sesamkex
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kimchi på pak choi
Betyg 4.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga