Snabb kimchi

32
19
Snabb kimchi

Traditionellt koreansk kimchi tar i regel flera dagar att göra, så att alla goda bakterier hinna fermentera salladskålen och ge den karaktäristiska smaken. Men den här kimchin går bra att äta direkt. Följ annars tipset om du vill mjölksyrejäsa den för mer smak.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2016

Snabb kimchi

Ingredienser

1 l
1 kg salladskål
3/4 dl salt
2 msk chilipeppar (torkat pulver)
1 1/2 msk asiatisk fisksås
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
2 dl finhackad purjolök
2 tsk strösocker

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsberäkningen är per dl.

Gör så här

Tips

För dig som vill mjölksyrejäsa kimchin på traditionellt sätt! Lägg kimchiblandningen i en väl rengjord glasburk med snäpplock. Fyll hela vägen upp och pressa ner kålen. Stäng burken och ställ den på en tallrik som fångar upp ev läckande vätska Låt stå i rumstemperatur
 3–5 dagar. Ställ i kylen. Efter ytterligare ca 5 dagar är kimchin klar, men smaken fortsätter att utvecklas efterhand. I koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den har syrats. ”Yngre” kimchi är gott som tillbehör till alla möjliga rätter. När kimchin fått stå ytterligare ett par veckor passar den fint till grillad lax, makrill eller stekt griskött. Får den stå ännu längre lämpar den sig bäst i wok och grytor.

Vad tyckte du om receptet?

32

Kommentarer

Marita

2022-08-07

Jag har läst att det ska vara 2,5 procent salt utifrån hur mycket grönsakerna väger. Efter att ha läst kommentarerna här tänker jag att jag följer receptet men väger saltet. Jag kommer även testa att låta det jäsa i vakuumpåse så kommer även min vakuummaskin till användning.

Nathalie

2022-03-15

Det ska stå 3/4 dl GROVT salt i receptet (och jodfritt eftersom jod tar död på mjölksyrebakterier om man vill göra en "riktig" kimchi) Finsalt tränger in i hela kålen och gör den för salt och oätlig..

Nathalie

2022-02-08

Fööör mkt salt o det går ju inte att få bort det! Har sköljt kålen så många ggr o det går inte bort!!

Näringsvärde per portion

Energi 273 KJ / 65 kCal
Fett 0.4 g
Salt 8 g
Kolhydrater 13 g
Protein 2 g
Läs mer om näringsvärden