Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kimchi

Misströsta inte om ditt första försök att göra egen koreansk kimchi inte blir perfekt. Doftar den och ser bra ut kan du alltid använda den i matlagningen. Vanligaste varianten är med salladskål, men kimchi innefattar alla sorters mjölksyrade grönsaker.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Halvera salladskålen på längden.
  2. Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen. 
  3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg på en tallrik eller ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
  4. Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Låt rinna av i ett durkslag.
  5. Skala och strimla rättikan mycket fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipeppar, socker och fisksås.
  6. Fördela blandningen ordentligt mellan bladen och runt kålen.
  7. ”Tvinna” de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med tättslutande lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen 5–7 dagar.

I vår matskola kan du se steg-för-steg hur man gör kimchi. Här får du även tips på goda rätter med kimchi.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.

Tips

I koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den har syrats. När kimchin är precis klar, efter cirka en vecka, är den fräsch och god som tillbehör till alla möjliga rätter. Efter ytterligare två veckor har den tydligare smak och passar till grillad lax, makrill eller stekt fläskkött. Ytterligare några veckor senare har den kraftig smak, och då är det dags att använda kimchin i wok och grytor.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg salladskål
  • 1 1/2 dl salt
  • 250 g rättika
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • 3 msk pressad vitlök
  • 3 dl finhackad purjolök
  • 5 msk chilipeppar
  • 1 msk socker
  • 1 msk fisksås
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2128 kJ / 515 kCal