Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

-1 MIN |

Smörkokt rödbeta med gräddfil, rågkrisp och stekt makrill

Smörkokt rödbeta och stekt makrill. Visst vattnar det sig i munnen? Grythyttans kockstudenter delar med sig av en läcker rätt som tar avstamp i den svenska mattraditionen, fast på nytt sätt. Låt den smakrika rödbetan ta plats i rätten. Varför inte servera makrillen vid sidan av? Tänk på att hängd gräddfil tar tid.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Gräddfil: Placera ett kaffefilter i en sil och placera över lämpligt kärl.
  2. Häll sedan gräddfilen i kaffefiltret och låt stå ett dygn. Gräddfilen ska vara fast.
  3. Rågkrisp: Rosta linfröna på hög värme i en torr stekpanna. När fröna börjar poppa ska de rostas någon minut till, det är det viktigt att rucka stekpannan så att det inte bränns.
  4. Mixa rågbrödet till ett större smul och stek i rikligt med smör i ca 5 min.
  5. Lägg smulorna på plåt och torka i ugnen på 60°C i cirka 1,5 timme.
  6. Blanda sedan i linfröna och smaka av med salt.
  7. Rödbeta: Skrubba betorna, lägg i en kastrull med saltat vatten och koka tills betorna nästan är genommjuka, ta upp dem och skölj med kallt vatten.
  8. Skala betorna och lägg dem i en kastrull med smöret. Koka på medelvärme tills smöret har brynts.
  9. Picklad lök: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka ihop tills sockret har lösts upp. Låt därefter lagen svalna.
  10. Under tiden lagen svalnar skala lökarna och koka hastigt i 3 minuter och lägg sedan löken i hälften av lagen i minst en timme. Spara resten av lagen till de picklade kantarellerna.
  11. Picklade kantareller: Rensa kantarellerna och lägg i den kalla lagen som sparats (se steg 10), ta upp kantarellerna efter 30 min.
  12. Makrillfilé: Ta fram makrillfiléerna, snitta skinnet, salta.
  13. Stek makrillen med skinnet neråt i pannan på hög värme i rikligt med olja tills skinnet släpper.
  14. Dra av stekpannan från plattan, tillsätt en klick smör och vänd på makrillen.
  15. Tillbehör: Skala silverlök, rödbetor och hyvla dem tunt på mandolin.
  16. Inför servering: Värm de smörkokta rödbetorna och stek makrillen klar.
  17. Lägg upp rödbetorna, rågkrispet, gräddfilen, den picklade steklöken och de picklade kantarellerna.
  18. Garnera med den råhyvlade rödbetan och den råhyvlade silverlöken.
  19. Avsluta med att toppa rätten med det brynta smöret som rödbetorna kokades i. Lägg upp makrillen och servera.

Detta är ett recept från Månadens skörd oktober 2015. Exklusivt från Grythyttans kockstudenter.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut rågbröd mot glutenfritt bröd, ex Danskt mörkt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil mot Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre). Välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Hängd gräddfil
  • kaffefilter
  • 4 dl gräddfil
Rågkrisp
  • 35 g hela linfrön
  • 200 g rågbröd
  • 70 g smör
  • salt
Smörkokt rödbeta
  • 12 medelstora rödbetor
  • 200 g smör
Picklad gul steklök
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 12 steklökar
Picklade kantareller
  • 100 g kantareller
  • inläggningslag (från picklad steklök)
Stekt makrillfilé
  • 4 makrillfiléer
  • salt
  • 3 msk rapsolja
  • 50 g smör
Tillbehör
  • 1 silverlök
  • 2 små rödbetor
Lägg till i inköpslistan
Så handlar du snabbare