Smörkokt rödbeta med gräddfil, rågkrisp och stekt makrill
Smörkokt rödbeta och stekt makrill. Visst vattnar det sig i munnen? Grythyttans kockstudenter delar med sig av en läcker rätt som tar avstamp i den svenska mattraditionen, fast på nytt sätt. Låt den smakrika rödbetan ta plats i rätten. Varför inte servera makrillen vid sidan av? Tänk på att hängd gräddfil tar tid.
Ingredienser
4 portioner
Hängd gräddfil
kaffefilter
4 dl gräddfil
Rågkrisp
35 g hela linfrön
200 g rågbröd
70 g smör
salt
Smörkokt rödbeta
12 medelstora rödbetor
200 g smör
Picklad gul steklök
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
12 steklökar
Picklade kantareller
100 g kantareller
inläggningslag (från picklad steklök)
Stekt makrillfilé
4 makrillfiléer
salt
3 msk rapsolja
50 g smör
Tillbehör
1 silverlök
2 små rödbetor
Gör så här
Detta är ett recept från Månadens skörd oktober 2015. Exklusivt från Grythyttans kockstudenter.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4834 KJ / 1156 kCal
Fett85 g
Salt1.78 g
Kolhydrater58 g
Protein33 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer