Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Smörfrästa svartrötter med balsamvinägrett

Smörfrästa svartrötter med balsamvinägrett är en god vegetarisk rätt. Gör en potatispuré och servera med smörfrästa svartrötter med citron och en vinägrett på balsamvinäger, olivolja, fransk senap, socker och persilja.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Skala och skär svartrötterna på snedden i 3-4 cm långa bitar. Förväll dem i lättsaltat kokande vatten ca 8 min.
  3. Hetta upp matfett i en stekpanna och fräs svartrötterna tills de är mjuka, men ändå har kvar sin spänstighet. Pressa över citronsaft.
  4. Häll av potatisvattnet och mosa potatisen. Späd med mjölk och rör ner matfettet. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda vinäger, olja och senap med hackad persilja. Krydda och späd eventuellt med lite vatten. Häll blandningen över svartrötterna och låt allt bli varmt.
  6. Lägg upp potatispurén på tallrikar och fördela svartrötterna runt om. Ringla över resten av vinägretten.
  7. Ät med rostad baguette eller en tunn skiva mörkt rågbröd med en god ost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3/4 kg potatis
  • 600 g svartrötter
  • 1 msk smör eller margarin
  • pressad saft av en 1/2 citron
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 msk smör eller margarin
Vinägrett
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk fransk senap
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 dl hackad persilja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1840 kJ / 440 kCal
Fett: 16 g
Läs mer om näringsvärden