Genvägslasagne med ricotta och ajvar relish

26
7
Genvägslasagne med ricotta och ajvar relish

Speeda upp tillagningen av italienska favoriträtten lasagne med färskosten ricotta i stället för bechamelsås, färska lasagneplattor och färdig paprikaröra, som får ersätta den klassiska tomatsåsen.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012

Genvägslasagne med ricotta och ajvar relish

Ingredienser

4 portioner
500 g nötfärs
1 msk smör
1 burk ajvar relish mild (à ca 350 g)
1 1/2 dl vatten
1 burk ricottaost (à 250 g)
100 g färskriven parmesan eller pecorino
1 dl hackad basilika (1 dl hackad motsvarar ca 1 kruka bailika)
2 krm peppar
5 stora tomater
1 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
salt

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta.
Gör laktosfri: använd laktosfri färskost och hårdost som är lagrad mer än 3 månader. Välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: ersätt ricotta med tofu och välj mjölkfritt hårdostalternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: använd äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Gör så här

Tips

Ricotta kan bytas mot färskost av philadelphiatyp, kvarg (10 %), cottage cheese eller crème fraiche. Testa annars med färdig ostsås om du önskar en såsigare lasagne.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

26

Kommentarer

Anders

2023-01-09

Mycket gott och enkelt. Är man lite lat så kan man byta tomaterna mot en burk krossade tomater. Mina barn tyckte det var bättre när de var små

Marie louise

2022-11-21

Kan man använda vanliga lasagneplattor eller ändrar det något? Tänkte om det blir för lite vätska… Har gjort vegetarisk med anammafärs,funkar jättebra👌

Redaktionen ICAse

2022-11-21

Hej Marie Louise! Om du använder vanliga torkade lasagneplattor så kan du behöver justera tiden i ugnen. Kul att höra att det var gott även med vegofärs! Hälsningar Elina

Camilla

2021-08-18

För mig som nybörjare står jag nu med lasagneplattor varvade med färsröra och tomat, men vet inte vad jag ska göra med ricottablandnigen. Får väl lägga den uppepå och se hur det blir… 😳

Redaktionen ICAse

2021-08-19

Hej Camilla! Ber om ursäkt att ricottan hade glömts bort i texten. Vi har nu uppdaterat med att den ska varvas i lasagnen med övriga ingredienser. Hoppas det fungerade och smakade lika bra att lägga den uppepå. Hälsningar Ulrika