Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Skaldjursgryta med kräftor och blåmusslor

En läcker och tilltalande gryta med intensiva smaker från kryddor, grönsaker och havets läckerheter! Grytan blir härligt krämig med grädde och de fina smakerna kommer från bland annat vitlök, cayennepeppar, timjan och persilja. När den puttrat färdigt på spisen - servera direkt med nygräddad surdegsbaguette.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 43, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Grädda baguetten enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skala och hacka lök och vitlök, fräs i smör i en gryta på låg värme tills det blir mjukt. Tillsätt mjöl, cayennepeppar, timjan och lagerblad och fräs ytterligare någon minut.
  3. Skala och tärna under tiden bakpotatis och morötter i ca 2 cm stora tärningar. Tillsätt det i grytan och häll på grädde och buljong. Låt koka ihop ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  4. Låt majsen rinna av. Tärna tomaterna. Hacka persiljan grovt. Vänd ner det i grytan.
  5. Tillsätt musslor och kräftstjärtar med spad i grytan och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera grytan direkt tillsammans med brödet.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd och mjöl.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Byt gärna ut fiskbuljongen mot skaldjursbuljong.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 förp surdegsbaguette (à 250 g)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 bakpotatis
  • 2 morötter
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 5 dl fiskbuljong (vatten + tärning eller fond)
  • 1 förp majskorn (à 150 g)
  • 2 tomater
  • 1/2 kruka persilja
  • 450 g blåmusslor med skal
  • 1 förp kräftstjärtar i lake (à 360 g)
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2580 kJ / 616 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer