Skaldjursgryta med kräftor och blåmusslor

42
3
Skaldjursgryta med kräftor och blåmusslor

En läcker och tilltalande gryta med intensiva smaker från kryddor, grönsaker och havets läckerheter! Grytan blir härligt krämig med grädde och de fina smakerna kommer från bland annat vitlök, cayennepeppar, timjan och persilja. När den puttrat färdigt på spisen - servera direkt med nygräddad surdegsbaguette.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 43 2015

Skaldjursgryta med kräftor och blåmusslor

Ingredienser

4 portioner
1 förp surdegsbaguette (à 250 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
1 bakpotatis
2 morötter
1 1/2 dl vispgrädde
5 dl fiskbuljong (vatten + tärning eller fond)
1 förp majskorn (à 150 g)
2 tomater
1/2 kruka persilja
450 g blåmusslor med skal
1 förp kräftstjärtar i lake (à 360 g)
salt och peppar

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd och mjöl.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Gör så här

Tips

Byt gärna ut fiskbuljongen mot skaldjursbuljong.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

42

Kommentarer

Mariana

2021-06-23

Med ganska god variation blev det grymt gott. Aubergine istället för potatis och morot. Bytte ut cayenne och timjan tiłl chili flakes och oregano. Drog ner på vätskan, och avände grädde på en höft, inget vatten. Fiskbuljong tärning förstås. La till lite citron. I sista stund i butiken tog jag musselkött istället för att det skulle vara lättare för min man att äta det. Han tyckte det var jätte gott. Vi gillar lite krämigare, men det får jag tiłl nästa gång. Såsen blev som sagt en helt fantastisk smakupplevelse. 😋

Christina

2016-07-14

Superbra recept. Brukar lägga i lite fisktärningar, torsk och lax, mot slutet. Lätt att dubblera, passar både vardag och fest.

Mia

2015-10-23

Grytan var jättegod innan vi hällde i kräftorna. Vi hade nämligen fått kräftor med dillsmak vilket jag inte tror var meningen? Blev för salt och för många olika smaker på samma gång...

Näringsvärde per portion

Energi 2580 KJ / 616 kCal
Fett 24 g
Salt 492 g
Kolhydrater 59 g
Protein 38 g
Läs mer om näringsvärden