Skaldjursgryta med kräftor och blåmusslor
En läcker och tilltalande gryta med intensiva smaker från kryddor, grönsaker och havets läckerheter! Grytan blir härligt krämig med grädde och de fina smakerna kommer från bland annat vitlök, cayennepeppar, timjan och persilja. När den puttrat färdigt på spisen - servera direkt med nygräddad surdegsbaguette.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 43 2015
Ingredienser
4 portioner
1 förp surdegsbaguette (à 250 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
1 bakpotatis
2 morötter
1 1/2 dl vispgrädde
5 dl fiskbuljong (vatten + tärning eller fond)
1 förp majskorn (à 150 g)
2 tomater
1/2 kruka persilja
450 g blåmusslor med skal
1 förp kräftstjärtar i lake (à 360 g)
salt
peppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2580 KJ / 616 kCal
Fett24 g
Salt4.92 g
Kolhydrater59 g
Protein38 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Med ganska god variation blev det grymt gott. Aubergine istället för potatis och morot. Bytte ut cayenne och timjan tiłl chili flakes och oregano. Drog ner på vätskan, och avände grädde på en höft, inget vatten. Fiskbuljong tärning förstås. La till lite citron. I sista stund i butiken tog jag musselkött istället för att det skulle vara lättare för min man att äta det. Han tyckte det var jätte gott. Vi gillar lite krämigare, men det får jag tiłl nästa gång. Såsen blev som sagt en helt fantastisk smakupplevelse. 😋
Mariana
2021-06-23Superbra recept. Brukar lägga i lite fisktärningar, torsk och lax, mot slutet. Lätt att dubblera, passar både vardag och fest.
Christina
2016-07-14Grytan var jättegod innan vi hällde i kräftorna. Vi hade nämligen fått kräftor med dillsmak vilket jag inte tror var meningen? Blev för salt och för många olika smaker på samma gång...
Mia
2015-10-23