Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Fiskgryta med blåmusslor och oliver

Klassisk fisksoppa där grönsaker och kolja får sjuda i en mustig fiskbuljong kryddad med chilipulver, lagerblad och timjan. Pricken över i:et är de vackra blåmusslorna som adderar härlig smak av hav.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 40, 2017
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina musslorna.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Skala och tärna under tiden morötterna i ca 1 cm stora tärningar. Fräs dem i smöret i en gryta på svag värme några minuter.
  4. Pressa i vitlöken och tillsätt chilipulver, timjan och lagerblad och fräs ytterligare någon minut.
  5. Häll grädde och buljong i grytan. Låt koka ihop tills morötterna är mjuka, ca 15 minuter. Blanda majsstärkelse med lite vatten och vispa ner.
  6. Låt oliver rinna av. Hacka persiljan grovt.
  7. Ansa bönorna och koka dem i saltat vatten ca 4 minuter (eller lägg i grytan och koka med fisken).
  8. Skär fisken i bitar och lägg den och oliverna i grytan. Låt sjuda ca 5 minuter. Tillsätt musslorna med spadet i grytan tillsammans med persiljan och låt det bli varmt (det får inte koka). Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera grytan med potatisen.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Ta det säkra före det osäkra! Undvik att äta trasiga musslor eller musslor som inte öppnat sig. De kan eventuellt vara dåliga.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
  • 3 morötter
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm chilipulver
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 5 dl fiskbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 burk gröna oliver (à 227 g)
  • 1/2 kruka persilja
  • 150 g haricots verts
  • ca 600 g koljafilé
  • 450 g blåmusslor med skal
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2736 kJ / 652 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept