Hoppa till sidans innehåll
UNDER 45 MIN | Medel

Grillade blåmusslor med västerbottenssmör

Här lagas blåmusslorna helt på grillen. Men givetvis går det bra att göra dem i köket också. Rör ihop smör, ost och citron som låt smälta över musslorna när de läggs tillbaka på grillen. En grillbricka eller grillform underlättar tillagningen. Lyxigt som tilltugg!

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Blanda smör, riven ost, hälften av citronskalet och citronjuice i en skål. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
 2. Skölj blåmusslorna under kallt vatten. Låt rinna av. Dra bort skägget. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
 3. Lägg musslorna på en het grill, gärna på en grillbricka. Ta musslorna från grillen när de har öppnat sig. Alternativt lägg musslorna med ½ dl vatten i en stekpanna eller vid kastrull med lock. Låt koka på hög värme tills de öppnat sig.
 4. Bänd loss det övre skalet på musslorna. Klicka smörblandningen på den undre delen där själva musslan ligger. Lägg tillbaka på grillen och låt smöret smälta. Eller lägg i en ugnssäker form och gratinera på 225°C tills smöret smält.
 5. Lägg upp musslorna på ett fat. Strö över finhackad persilja och finrivet citronskal.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
 • 75 g rumsvarmt smör
 • 75 g riven lagrad ost (gärna Västerbottensost)
 • finrivet skal av 1 citron
 • 1/2 tsk färskpressad citronjuice
 • 1/2 krm salt
 • 1 krm peppar
 • 1 kg blåmusslor
 • finhackad persilja till garnering

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 2194 kJ / 522 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept