Silltallrik – svensk tapas | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Silltallrik – svensk tapas

Visst är det trevligt att dela på maten! Här är ett recept med massor av smarriga rätter som blir en perfekt tallrik att dela på två. Vad sägs om mjukkokta ägg med svart rom och krasse, knaprigt knäcke med matjessill och Västerbottensost, Västerbottenpaj och lerpottasill med brynt smör. Som tapas fast med svenska smaker.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ägg: Lägg ägget i kokande vatten och koka ca 6 min för mjukkokt. Skölj med kallt vatten, skala och dela. Dekorera med svart stenbitsrom och lite klippt krasse.
  2. Knäcke med matjesill: Bryt knäcket i bitar. Lägg matjessill och gräddfil på knäcket, toppa med Västerbottensost och en liten skiva rödlök.
  3. Lerpottasill: Välj portionsformar eller en liten serveringsform. Lägg en matjesfilé i portionsformarna och fördela det hackade ägget, rödlöken och gräslöken på sillen. Häll över det ljumna brynta smöret före servering.
  4. Paj: Värm den färdiga pajen enligt anvisningen på förpackningen och skär upp i bitar eller gör Västerbottenostpaj i portionsstorlek. Serveras ljummen.
  5. Äppelsallad: Kärna ur och strimla äpplet fint tillsätt olivolja och smaka av med pressad citron, salt och peppar. 
  6. Toppa pajbitarna med äppelsalladen och en klick crème fraiche.

För alla

Innehåller gluten, ägg, laktos och mjölkprotein.

Recept och bild i samarbete med Abba.

Ingredienser

Portioner: 2
Ägg med svart rom
  • 1 ägg
  • ca 2 tsk svart stenbitsrom
  • krasse (till garnering)
Knäcke med matjesill
  • 1 kaka knäckebröd (gärna spisknäcke)
  • 6 bitar matjessill
  • 1 dl gräddfil
  • 100 g Västerbottensost
  • skivor rödlök (till garnering)
Lerpottasill med brynt smör
  • 2 hela avrunna matjessillfiléer
  • 1 kokt hackat ägg
  • 1/2 hackad rödlök
  • 1/2 kruka gräslök
  • 50 g brynt smör
Västerbottenpaj med äppelsallad
  • 1/2 Västerbottenostpaj (à 210 g)
  • 1 äpple
  • 2 tsk olivolja
  • citronsaft
  • salt och peppar
  • ca 1 msk crème fraiche
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3680 kJ / 879 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept