Sesamstekt lax med morotsfil
Vackert gyllenbrun blir laxen som strösslas med semsamfrö och steks i olja. Här serveras härligheten med couscous och toppas med en gräddfilsås smaksatt med sambal oelek. Gott vill vi lova!
Ett recept från:
ICAs matkasse v 20 2023
Ingredienser
4 portioner
3 dl gräddfil
1 tsk sambal oelek
salt
peppar
3 morötter
4 port couscous
500 g laxfilé (gärna portionsbitar)
1 msk olja
2 msk sesamfrö
65 g sallad (gärna röda småblad)
För alla
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri couscous.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Skär morötterna i tunna skivor i stället och stek i dem smör. Ringla över honung mot slutet. Pressa då gärna en vitlöksklyfta i gräddfilen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3038 KJ / 726 kCal
Fett34 g
Salt1.5 g
Kolhydrater64 g
Protein38 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
God rätt men tillsätt gärna grillkrydda på laxen också. Blir så mycket godare då.
Eleonora
2023-02-05Gott och enkelt, tog ris i stället för couscous.
Sara
2023-02-01