Sesamstekt lax med morotsfil

Vackert gyllenbrun blir laxen som strösslas med semsamfrö och steks i olja. Här serveras härligheten med couscous och toppas med en gräddfilsås smaksatt med sambal oelek. Gott vill vi lova!
Ett recept från:
ICAs matkasse v 4 2025

Ingredienser
4 portioner
3 dl gräddfil
1 tsk sambal oelek eller 2 msk sweet chili (för 4 port)
salt
peppar
3 morötter
4 port couscous
500 g laxfilé
1 msk olja
2 msk sesamfrö
1 förp salladsmix (à 65 g)
Gör så här
00:03:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3038 KJ / 726 kCal
Fett34 g
Salt1.5 g
Kolhydrater64 g
Protein38 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Krydda fisken! Vi körde ändå salt vid stekning, men smakade väldigt lite, så fick efterkrydda med salt och peppar. Tog en klick majonnäs i såsen, den kan man också krydda med mer, tyckte vi.
Klara sofie
2025-01-25Älskar fisk och det här var inget undantag! Kokade potatis istället för couscous. Supergod morotssås, speciellt om man följde tipsen och tillsatte vitlök och honung. Däremot räckte inte fisken här heller till fyra port. Den vägde 450g, antagligen ca 100g/port utan skinn osv vilket var alldeles för lite. På tiden jag sålde fisk sa vi alltid minst 150g/port och beroende på hur pass storätare man är ibland upp mot 200g/port. Då brukade folk va nöjda.
Louise
2025-01-24500 g lax till 4 hungriga hemma, riktigt dåligt. Vi fick hem en liten stjärt bit av lax 👎
Helen
2025-01-20