UNDER 45 MIN | Medel

Sesampanerad lax med limedipp

Att sesampanera laxen gör att den får ett lite finare utseende när man bryner dem i oljan, och det passar även utmärkt till en limedipp med lite asiatiska influenser så som soja och salladslök. För att utmana rätten ytterligare serverar du pak choi till som du låter stekas mjuk i stekpannan.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 35, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Lax: Skär bort skinnet på laxen och skär den i 8 bitar (för 4 personer). 
  4. Blanda ströbröd, salt, peppar och sesamfrö på en tallrik. Vänd laxbitarna i ströbrödsblandningen så att det täcker bitarna. Bryn dem i oljan i en stekpanna tills de får fin färg. Lägg laxbitarna i en ugnsform, sätt in formen mitt i ugnen 8-10 minuter eller tills laxens innertemperatur är 54°C.
  5. Limedipp: Pressa saften ur limen och blanda den med soja och olja. Ansa och strimla salladslöken och vänd ner i sojan.
  6. Pak choi: Skär pak choien i bitar och stek den i oljan i en stekpanna. Pressa i vitlök och låt pak choien bli mjuk. Krydda med salt och peppar.
  7. Servera laxen med ris, dipp och pak choi.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 port ris
Lax
  • 600 g laxfilé
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 msk sesamfrö
  • 2 msk olja
Limedipp
  • 1 lime
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk olja
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
Pak choi
  • 250 g pak choi
  • 2 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta

Näringsvärde
Per portion

Energi 3147 kJ / 752 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept