Sesamkyckling med ris och dipp
Saftiga kycklingben som penslas med olja och strös med sesamfrön innan de steks färdiga i ugnen. Servera den läckra sesamkycklingen med välsmakande tacodipp, nykokt basmatiris och färgrika paprikastavar och låt gärna barnen vara med och hjälpa till!
Ett recept från:
ICAs matkasse v 43 2014
Ingredienser
4 portioner
4 port ris, gärna basmatiris
Kyckling
1 dl sesamfrö
12 kycklingben
3 msk olja
1 tsk salt
2 krm peppar
Dipp
2 dl matyoghurt
1 dl tacosås
Till servering
2 röda paprikor
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2952 KJ / 705 kCal
Fett38 g
Salt3.39 g
Kolhydrater57 g
Protein33 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Hej Rikard! Tack för dina synpunkter. Vi tar till oss detta och kommer nog inte skicka ut fler matkassar med boil-in-bag ris. Allt förpackningsmaterial, som t ex plast, är godkänt för kontakt med livsmedel enligt lag. Det innebär att det ska vara kontrollerat att det inte migrerar ämnen från förpackningen till livsmedlet vid lagring eller tillagning. Får du mat över är det miljövänligare att spara än att slänga. Sen kan du alltid använda vilket ris du vill, men trevligt att det smakade!
Redaktionen
2014-10-31SLUTA MED BOIL-IN-BAG-RIS!!! Snälla sluta genast med dessa idiotiska boil-in-bag förpackningarna för ris. Anledningarna är många: 1) MILJÖOVÄNLIGT med extra, helt onödiga plastpåsar. 2) Oekonomiskt - självklart innebär plastpåsarna en EXTRA KOSTNAD inte bara för miljön men också för konsumenterna. Dessutom, vill man koka ett udda antal portioner (1,3,5 etc) får man antingen slänga en färdig portion direkt i soporna då påsarna innehåller två portioner. Antagligen är detta själva affärsidén, dvs att konsumenterna ska slänga 25-50% av produkten och därför köpa mer. Dvs om man inte vill ha mecket med att klippa upp påsarna. 3) Ohälsosamt - tror någon att det är NYTTIGT MED KOKT PLAST i maten?!! Har någon kollat vilka gifter som löses ut vid kokningen, vilka temperaturer som ev är säkra etc? 4) Osmidigt - Nej det är INTE SMIDIGARE att riva upp en het, blöt kladdig påse jämfört med att mäta upp torrt ris i ett decilitersmått och sedan ta det färdigkokta riset med slev ur kastrullen. Sätt årets största dumstrut på fånen som tog in denna skitprodukt i ert sortiment och låt oss slippa detta i fortsättningen!!! PS Utan idiot-riset hade jag gett denna rätt en fyra i betyg.
Rikard
2014-10-21