Savarin
En utsökt kaka som skapades redan på 1800-talet av en fransk gastronom, därav uttalet savaräng. Det som skiljer denna sockerkaka från dagens enklare version är att den bakas på en jästdeg. Sedan bidrar den spetsade sockerlagen med lite extra fransk flärd. Serveras med grädde och sviskonkompott.
Ingredienser
12 bitar
Kaka
1 dl mjölk
1/4 förp jäst (1/4 förp motsvarar 12,5 g)
2 msk strösocker
3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar 210 g) + extra till formen
saft och skal av 1 apelsin (1 apelsin motsvarar 1 tsk apelsinskal)
200 g smör (+ extra till formen)
1/2 tsk salt
30 g skållad sötmandel (30 g motsvarar ca 1/2 dl)
4 ägg
Sockerlag
2 1/2 dl strösocker
apelsinsaft (från steg 2)
2 1/2 dl vatten
1 dl konjak punch, cointreau eller äppeljuice
Till servering
vispgrädde och sviskonkompott
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsberäkningen är exkl. grädde och kompott.
Energi1404 KJ / 336 kCal
Fett18 g
Salt0.6 g
Kolhydrater35 g
Protein5 g
Kommentar
Lite pysslig kaka som görs i flera moment men väl värt besväret! Sviskonkompott och grädde till var pricken över i:et
Åsa
2022-03-06