Savarin

7
0
Savarin

En utsökt kaka som skapades redan på 1800-talet av en fransk gastronom, därav uttalet savaräng. Det som skiljer denna sockerkaka från dagens enklare version är att den bakas på en jästdeg. Sedan bidrar den spetsade sockerlagen med lite extra fransk flärd. Serveras med grädde och sviskonkompott.

Skriv ut
Savarin

Ingredienser

12 bitar

Kaka

1 dl
mjölk
1/4
förp jäst (1/4 förp motsvarar 12,5 g)
2 msk
strösocker
3 1/2 dl
vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar 210 g) + extra till formen
saft och skal av 1
apelsin (1 apelsin motsvarar 1 tsk apelsinskal)
200 g
smör (+ extra till formen)
1/2 tsk
salt
30 g
skållad sötmandel (30 g motsvarar ca 1/2 dl)
4
ägg

Sockerlag

2 1/2 dl
strösocker
-
apelsinsaft (från steg 2)
2 1/2 dl
vatten
1 dl
konjak punch, cointreau eller äppeljuice

Till servering

vispgrädde och sviskonkompott

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, mjölk och grädde till mjölkproteinfria ersättningsprodukter.Näringsberäkningen är exkl. grädde och kompott.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

7

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 1404 KJ / 336 kCal
Fett 18 g
Salt 0.6 g
Kolhydrater 35 g
Protein 5 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept