Savarin

Betyg 3.7 av 5.
10 personer har röstat
1
Savarin

En utsökt kaka som skapades redan på 1800-talet av en fransk gastronom, därav uttalet savaräng. Det som skiljer denna sockerkaka från dagens enklare version är att den bakas på en jästdeg. Sedan bidrar den spetsade sockerlagen med lite extra fransk flärd. Serveras med grädde och sviskonkompott.

Savarin

Ingredienser

12 bitar

Kaka

1 dl  mjölk
1/4   förp jäst (1/4 förp motsvarar 12,5 g)
2 msk  strösocker
3 1/2 dl  vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar 210 g) + extra till formen
saft och skal av 1   apelsin (1 apelsin motsvarar 1 tsk apelsinskal)
200 g  smör (+ extra till formen)
1/2 tsk  salt
30 g  skållad sötmandel (30 g motsvarar ca 1/2 dl)
4   ägg

Sockerlag

2 1/2 dl  strösocker
apelsinsaft (från steg 2)
2 1/2 dl  vatten
1 dl  konjak punch, cointreau eller äppeljuice

Till servering

vispgrädde och sviskonkompott

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, mjölk och grädde till mjölkproteinfria ersättningsprodukter.Näringsberäkningen är exkl. grädde och kompott.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.7 av 5.
10 personer har röstat

Kommentar

Lite pysslig kaka som görs i flera moment men väl värt besväret! Sviskonkompott och grädde till var pricken över i:et

Åsa

2022-03-06

Näringsvärde per portion

Energi1404 KJ / 336 kCal
Fett18 g
Salt0.6 g
Kolhydrater35 g
Protein5 g

Testa liknande recept

Stockholmskakor
Betyg 4.5 av 5.
20 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Finska pinnar
Betyg 3.7 av 5.
28 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Slottsstek
Betyg 4.1 av 5.
23 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Baklava
Betyg 4 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Potatisbröd
Betyg 4.6 av 5.
15 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Coeur de filét Provencale
Betyg 4.5 av 5.
66 personer har röstat
Över 60 min att tillaga