Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Savarin

En utsökt kaka som skapades redan på 1800-talet av en fransk gastronom, därav uttalet savaräng. Det som skiljer denna sockerkaka från dagens enklare version är att den bakas på en jästdeg. Sedan bidrar den spetsade sockerlagen med lite extra fransk flärd. Serveras med grädde och sviskonkompott.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kaka: Värm mjölken till 37°C. Blanda jästen med mjölken och hälften av sockret i en bunke. Sikta ner hälften av mjölet och arbeta ihop till en lös deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  2. Riv det yttersta skalet av apelsinen. Pressa ur saften som används till sockerlagen.
  3. Mixa ihop smör, salt, resten av sockret, mandel och apelsinskal i en matberedare till en jämn massa. (Eller finhacka mandeln och vispa med elvisp ihop med de övriga ingredienserna). 
  4. Smörj och mjöla en kransform som rymmer ca 1 1/2 liter (för 1 kaka ca 12 bitar).
  5. När degen är jäst arbeta in smörblandingen och resten av mjölet i degen. Tillsätt ett ägg i taget. Fördela degen jämt i formen och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200° C.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den är torr och släpper från formens kanter.
  8. Sockerlag: Under tiden kakan gräddas gör sockerlagen. Värm upp socker, apelsinsaft och vatten tills sockret löser sig. Ta av från plattan och tillsätt sprit eller äppeljuice. Låt svalna.
  9. Stjälp upp kakan och låt svalna något, picka hål i kakan med en sticka. Diska ur formen och lägg sedan tillbaka kakan. Häll över sockerlagen. När kakan har sugit åt sig all sockerlag stjälp upp den på ett serveringsfat och fyll hålet med kompott.
  10. Servera savarinen med vispad grädde och Sviskonkompott.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, mjölk och grädde till mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Näringsberäkningen är exkl. grädde och kompott.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
Kaka
  • 1 dl mjölk
  • 1/4 förp jäst (1/4 förp motsvarar 12,5 g)
  • 2 msk strösocker
  • 3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar 210 g) + extra till formen
  • saft och skal av 1 apelsin (1 apelsin motsvarar 1 tsk apelsinskal)
  • 200 g smör (+ extra till formen)
  • 1/2 tsk salt
  • 30 g skållad sötmandel (30 g motsvarar ca 1/2 dl)
  • 4 ägg
Sockerlag
  • 2 1/2 dl strösocker
  • apelsinsaft (från steg 2)
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 dl konjak punch, cointreau eller äppeljuice
Till servering
  • vispgrädde och sviskonkompott
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1404 kJ / 336 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept