Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Stockholmskakor

Att kakor får namn efter städer eller personer är inte ovanligt, men varför denna mördegskaka är uppkallad efter just Stockholm är det ingen som riktigt vet. Men vi vet att den är riktigt god, och enkel att baka! Fyll den med hallonsylt och toppa med hackad mandel.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 60 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Blanda ner äggulan. Tillsätt mjölet blanda ihop till en smidig deg.
  2. Forma degen till 2 rullar, ca 25 cm långa (för 60 st).  
  3. Garnering: Hacka mandeln. Rulla degrullarna i mandeln. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175°C.
  5. Fyllning: Skär degen i knappt 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspapper. Gör en fördjupning mitt i kakorna. Fyll hålen med sylt.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 14 min, eller tills de fått svagt guldgul färg. Låt kakorna svalna på galler.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: ca 60 st
Deg
  • 150 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar 210 g)
Garnering
  • ca 1/2 dl sötmandel eller hasselnötter
Fyllning
  • 3 msk hallonsylt
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!

ICA återkallar ICA Basic hallon Läs mer