Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Saffransbullar med mandelmassa

Lyxiga lussebullar fyllda med smör, socker och mandelmassa blir snabbt en favorit på julfikat. Av en lättbakad grunddeg kan man göra många olika sorters bullar, snurror, kransar och flätor som räcker hela julen! Möjligheterna är många!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 18-20 bullar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Fyllning: Blanda alla ingredienser till fyllningen, ställ åt sidan.
  2. Grunddeg: Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
  3. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll i lite av mjölkblandningen i bunken och blanda tills jästen löst sig.
  4. Blanda i resten av vätskan och sedan gräddfil, saffran, socker och salt.
  5. Tillsätt nästan allt mjöl, arbeta degen smidig. Låt jäsa i rumstemperatur ca 60 min. Knåda den några minuter på mjölat bakbord.
  6. Fyllning: Dela degen i två bitar (för 18-20 bullar), kavla ut varje bit till en avlång fyrkant ca 1 cm tjock. Fördela fyllningen över degplattan, rulla ihop och skär i ca 3 cm tjocka skivor.
  7. Placera i bullformar på en plåt, låt jäsa ca 20-30 min.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackade pistagenötter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 8-10 min. Låt bullarna svalna övertäckta.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck, laktosfritt matfett och laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut gräddfil mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: pensla med mjölk, vatten eller filmjölk istället för ägg.

Näringsvärdet är beräknat per bulle.

Recept och bild från Valio.

Ingredienser

Portioner: 18-20 bullar
Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl riven mandelmassa
Grunddeg
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 200 g gräddfil (10 %)
  • 1 g saffran
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 16 - ca 17 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl pistagenötter
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1832 kJ / 438 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer