Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Julens saftigaste lussebulle

Julens saftigaste lussebullar har en härlig fyllning gjord med färskost, mandelmassa och russin. Bullarna lagas i en form med höga kanter och toppas med en saftig frosting när de hunnit svalna.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bullar: Smält smöret eller värm oljan med saffranet. Ta av från värmen och tillsätt vatten. Rör i färskost och se till att degvätskans temperatur går ner till cirka 35°C.
  2. Blanda ihop degvätskan med jäst och socker, låt dra i 5 minuter och tillsätt sedan mjöl och salt. 
  3. Arbeta degen i 10 minuter på låg hastighet och låt sedan jäsa till dubbel storlek under plastfilm.
  4. Fyllning: Rör ihop socker, ost och mandelmassa. Vänd sedan i russinen.
  5. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser.
  6. Sätt ugnen på 185°C.
  7. Bullar: Arbeta ut degen till en stor kvadrat på cirka 1/2–1 cm tjocklek. Bred på fyllning och rulla ihop till en tajt rulle.
  8. Skär 3–4 cm stubbar (9–12 stycken) och ställ i en smörad form (cirka 25x25 cm) med höga kanter. 
  9. Tänk på att de ska jäsa upp till dubbel storlek, så lämna lite mellanrum. 
  10. Grädda bullarna i cirka 20 minuter – de ska vara gyllenbruna på toppen. 
  11. Ta ut och låt svalna lite innan de toppas med frosting.

För alla

Fri från ägg men innehåller gluten och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av färskost och smör.

Recept och bild i samarbete med Philadelphia.

Ingredienser

Portioner: 10
Bullar
  • 3 msk smör eller olja
  • 1 paket saffran (à 0,5 g)
  • 2 dl vatten
  • 100 g färskost (av cream cheese-typ)
  • 1 msk torrjäst för söta degar
  • 1 1/2 dl råsocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
Fyllning
  • 1/2 dl farinsocker
  • 200 g färskost (av cream cheese-typ)
  • 200 g grovriven mandelmassa
  • 2 dl grovhackade russin
Frosting
  • 115 g färskost (av cream cheese-typ)
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 75 g rumstempererat smör eller margarin
  • 1 tsk vaniljsocker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?