Rysk rödbetssoppa

Rysk rödbetssoppa är en matig och smakrik vegetarisk vardagsrätt. Morot, lök och vitkål gör rödbetorna sällskap i soppan. Servera med en klick gräddfil eller växtbaserad fraiche och gärna en skiva fullkornsbröd till. Smaklig spis!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2007

Ingredienser
6 portioner
500 g färska rödbetor
1 morot
150 g rotselleri
1 gul lök
250 g vitkål
2 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 1/2 dl passerade tomater
1/2 dl tomatpuré
2 - 3 lagerblad
salt och peppar
1 msk vitvinsvinäger
Till servering
gräddfil
kryddgrönt t ex klippt persilja och dill
bröd (gärna fullkorn)
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen och brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Receptet har uppdaterats sept 2020.
Gör så här
Tips
Obs! Till borsjtj kan man använda vanlig mat-, raps- eller majsolja att steka i, men inte olivolja, det används inte i Östeuropeisk mat.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Skippade tomater men använde kött fond istället och vanligt torrt vitt vin ,lite sambal oelek för hetta och liten skvätt konjak, blev riktigt bra. Använde creme fraiche tomat och örter samt bröd till
Stefan
2023-08-26Jag gjorde det mesta, men satte inte till tomater, utan lät smaken från de andra grönsakerna vara naturlig. Får se om jag sätter till vitvinsvinäger. Ska prova utan o med gräddfil o persilja till serveringen en bit bröd av fyra olika sädesslag.
Görel
2023-05-08Hej, Tyvärr blev den inte så bra. Tomaterna gav dissonans och Bortjsmaken fick konkurrens - så … Strunta i tomaterna är mitt råd.
Mats
2022-10-30