UNDER 60 MIN | Medel

Rysk rödbetssoppa

Rysk rödbetssoppa är en matig och smakrik vegetarisk vardagsrätt. Morot, lök och vitkål gör rödbetorna sällskap i soppan. Servera med en klick gräddfil eller växtbaserad fraiche och gärna en skiva fullkornsbröd till. Smaklig spis!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala rödbetor, morot, rotselleri och lök. Riv grönsakerna inklusive vitkålen grovt i en matberedare.
  2. Fräs grönsakerna i oljan i en stor kastrull eller gryta De ska inte bli stekta, bara frästa. Pressa i vitlöken. 
  3. Häll i vatten, smulade buljongtärningar, passerade tomater, tomatpurén och lagerbladen. Krydda med salt och peppar. 
  4. Låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 minuter. Rör gärna i soppan då och då.
  5. Smaka av med vinäger eventuellt mer salt och peppar. 
  6. Till servering: Servera rödbetssoppan med en klick gräddfil och eventuellt kryddgrönt och bröd.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen och brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Receptet har uppdaterats sept 2020.

Tips

Obs! Till borsjtj kan man använda vanlig mat-, raps- eller majsolja att steka i, men inte olivolja, det används inte i Östeuropeisk mat.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 500 g färska rödbetor
  • 1 morot
  • 150 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 250 g vitkål
  • 2 msk rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 1/2 dl passerade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 - 3 lagerblad
  • salt och peppar
  • 1 msk vitvinsvinäger
Till servering
  • gräddfil
  • ev kryddgrönt t ex klippt persilja och dill
  • bröd (gärna fullkorn)