Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Rysk rödbetssoppa

(40)
60 MIN | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Rysk rödbetssoppa är en rejäl och trevlig vardagsrätt. Morot, lök och vitkål gör rödbetorna sällskap i grytan. En klick gräddfil i den krämiga soppan är toppen.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2007
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 6
  • ca 1 kg färska rödbetor
  • 2 morötter
  • 150 g rotselleri
  • 2 potatisar (kan uteslutas)
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl rapsolja till stekning
  • ca 500 g vitkål
  • ev 2 vitlöksklyftor
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 paket passerade tomater (à 500 g)
  • 1 tub tomatpuré (200 g)
  • 5 lagerblad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 l vatten
  • salt och peppar
Till servering
  • gräddfil
  • ev kryddgrönt t ex klippt persilja och dill
  • bröd
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken grovt i matberedare, även vitkålen.
  2. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat.
  3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, lagerbladen, salt och peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 minuter.
  4. Späd eventuellt med mer vatten (totalt i soppan 1 1/2-2 liter för 6 port), rör om med jämna mellanrum så att inte grönsakerna bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  5. Till servering: Servera med en klick gräddfil och ev kryddgrönt, och några rejäla brödskivor.

För alla

Soppan är fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.
Gör mjölkfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Ersätt gräddfilen med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen.

Näringsberäkningen är inkl. gräddfil och bröd.

Tips

Obs! Till borsjtj kan man använda vanlig mat-, raps- eller majsolja att steka i, men inte olivolja, det används inte i Östeuropeisk mat.

Näringsvärde
Per portion

Energi
1820 kJ / 370 kCal
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO-e/portion

0 - 0,7 kg CO-e/portion
0,7 - 1,4 kg CO-e/portion
1,4 - 2,4 kg CO-e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept