Rysk rödbetssoppa

66
12
Rysk rödbetssoppa

Rysk rödbetssoppa är en matig och smakrik vegetarisk vardagsrätt. Morot, lök och vitkål gör rödbetorna sällskap i soppan. Servera med en klick gräddfil eller växtbaserad fraiche och gärna en skiva fullkornsbröd till. Smaklig spis!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2007

Rysk rödbetssoppa

Ingredienser

6 portioner
500 g färska rödbetor
1 morot
150 g rotselleri
1 gul lök
250 g vitkål
2 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 1/2 dl passerade tomater
1/2 dl tomatpuré
2 - 3 lagerblad
salt och peppar
1 msk vitvinsvinäger

Till servering

gräddfil
kryddgrönt t ex klippt persilja och dill
bröd (gärna fullkorn)

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen och brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Receptet har uppdaterats sept 2020.

Gör så här

Tips

Obs! Till borsjtj kan man använda vanlig mat-, raps- eller majsolja att steka i, men inte olivolja, det används inte i Östeuropeisk mat.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

66

Kommentarer

Mats

2022-10-30

Hej, Tyvärr blev den inte så bra. Tomaterna gav dissonans och Bortjsmaken fick konkurrens - så … Strunta i tomaterna är mitt råd.

Raisa

2022-09-13

Jag är bara tvungen lägga till att Bortj är ingen vegetarisk soppa i grunden. Det ska kokas en buljong på faktiskt kött med ben eller grytbitar av olika slag + rimmat fläsk kan också tillsättas beroende på var man kommer ifrån

Elisabeth

2022-08-24

Borsjtj är ursprungligen en ukrainsk maträtt som har spridit sig till Ryssland. Tomater och rödbetor odlades inte i norra delarna av ryska riket. 🌻🇺🇦