Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Rysk rödbetssoppa

Rysk rödbetssoppa är en rejäl och trevlig vardagsrätt. Morot, lök och vitkål gör rödbetorna sällskap i grytan. En klick gräddfil i den krämiga soppan är toppen.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken grovt i matberedare, även vitkålen.
  2. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat.
  3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, lagerbladen, salt och peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 minuter.
  4. Späd eventuellt med mer vatten (totalt i soppan 1 1/2-2 liter för 6 port), rör om med jämna mellanrum så att inte grönsakerna bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  5. Till servering: Servera med en klick gräddfil och ev kryddgrönt, och några rejäla brödskivor.

För alla

Soppan är fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.
Gör mjölkfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Ersätt gräddfilen med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen.

Näringsberäkningen är inkl. gräddfil och bröd.

Tips

Obs! Till borsjtj kan man använda vanlig mat-, raps- eller majsolja att steka i, men inte olivolja, det används inte i Östeuropeisk mat.

Ingredienser

Portioner: 6
  • ca 1 kg färska rödbetor
  • 2 morötter
  • 150 g rotselleri
  • 2 potatisar (kan uteslutas)
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl rapsolja till stekning
  • ca 500 g vitkål
  • ev 2 vitlöksklyftor
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 paket passerade tomater (à 500 g)
  • 1 tub tomatpuré (200 g)
  • 5 lagerblad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 l vatten
  • salt och peppar
Till servering
  • gräddfil
  • ev kryddgrönt t ex klippt persilja och dill
  • bröd
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1820 kJ / 370 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept