Borsjtj

Ett matigt recept på en borsjtj med ingredienser som rödbetor, selleri, vitkål och lök. Servera gärna den här mustiga soppan med en klick yoghurt och en skiva fullkornsbröd – och njut av en äkta borsjtj!

Ingredienser
4-6 portioner
500 g färska rödbetor
1 morot (à ca 100 g)
1 bit rotselleri (à ca 150 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 klyfta vitkål (à ca 200 g)
3 tsk torkad mejram
2 lagerblad
20 dl grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
salt
peppar
Till servering
naturell yoghurt (10%)
grovt mörkt bröd och smör
persilja (till garnering)
Gör så här
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per port på 4 portioner utan serveringsförslag.
Energi577 KJ / 139 kCal
Fett1 g
Salt3.6 g
Kolhydrater23 g
Protein5 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Det här receptet var inget för mig. Första o sista gången jag gör den. Tyvärr. Gillar annars borsjtj-soppa. Eila
Eila
2025-04-04Alla varianter är förstås bra. Tjeckiskt recept inkluderar färska tomater. Ukrainsk variant innehåller även tomatpure, potatis ock linser/bönor som proteintillskott om man inte har kött i soppan. Vitkål tar inte jag men två rejäla morötter. Ibland chili.
Per
2025-03-31Inte en smak som tilltalade mig. Säkert uppskattat av andra som VERKLIGEN gillar rödbetor.
Joel
2025-02-02