Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Rotfrukts- och fetaostfylld filodegspirog

Testa något nytt i form av dessa goda filodegspiroger fyllda med råkost, krämig fetaost och rödbetor. Servera pirogerna med krispig gårdssallad, fluffigt ris och en krämig yoghurt sås.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 3, 2018
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Fyllning: Ansa och skiva purjolöken.
  3. Fräs purjolök, råkostsallad, solrosfrön och pressad vitlök i olivoljan i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
  4. Klyfta rödbetorna och bryt fetaosten i bitar och blanda i fräset.
  5. Pirog: Smält smöret.
  6. Lägg ut ett filodegsark och pensla med smöret. Lägg ett till ovanpå och pensla igen. Toppa med ett tredje ark. Lägg 1/4 av fyllningen på nedre delen av arket på kortsidan och vik upp sidorna runt fyllningen. Rulla sedan ihop till en rulle.
  7. Lägg rullen med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite smör och gör fyra snitt. Upprepa så att det blir fyra piroger.
  8. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15 minuter.
  9. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  10. Sås: Blanda yoghurten med honungen och smaka av med salt och peppar.
  11. Till servering: Servera pirogerna med ris, sallad och yoghurtsås.

För alla

Rätten är fri från ägg men innehåller gluten och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd feta, matfett och matyoghurt utan laktos.

Ingredienser

Portioner: 4
Fyllning
  • 1/2 purjolök
  • 275 g råkostsallad
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 1/2 tsk rosmarin
  • 500 g förkokta rödbetor
  • 200 g fetaost
Pirog
  • 2 msk smör
  • 250 g färsk filodeg
  • 4 port ris eller annat gryn
Sås
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk honung
Till servering
  • 1/2 påse sallad (à 125 g, gärna gårdssallad)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3606 kJ / 862 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept