Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Krispig filodespirog med betor och halloumi

Krispiga filodegspiroger fylls här med rödbetor och halloumi. Rosmarin, pumpafrön och vitlök ger en fin smak och filodegen blir underbart krispig i ugnen. Servera tillsammans med fluffigt ris, grönsallad och en sås gjord på yoghurt och honung. Smaklig spis!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 14, 2018
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Piroger: Tina filodegen enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Ansa och skiva purjolöken.
  4. Fräs purjolök och spenat i olivoljan i en stekpanna. Stek med pumpakärnor och pressa i vitlöken. Krydda med salt och peppar.
  5. Hacka rosmarinen och rör i fräset. Ta av från värmen.
  6. Riv halloumin och klyfta rödbetorna och blanda i fräset.
  7. Smält smöret. Lägg ut 1 filodegsark och pensla med smör. Lägg på 1 ark till. Pensla med smör igen och lägg på ytterligare 1 ark. Lägg 1/4 av fyllningen på nedre delen av arket på kortsidan och vik upp långsidorna. Rulla sedan ihop till en rulle från kortsidan. Gör likadant igen så att det blir 4 rullar (för 4 port).
  8. Lägg rullarna på bakplåtspapper på en plåt med skarven nedåt. Pensla pirogerna med smör.
  9. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15 minuter.
  10. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  11. Honungsyoghurt: Blanda yoghurten med honungen och smaka av med salt och peppar.
  12. Till servering: Servera pirogerna med ris, sallad och yoghurt.

För alla

Rätten är fri från ägg men innehåller gluten och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd halloumi, matfett och matyoghurt utan laktos.

Ingredienser

Portioner: 4
Piroger
  • 270 g filodeg
  • 1/2 purjolök
  • 200 g färsk spenat
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 dl rostade & saltade pumpakärnor
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • peppar
  • 1/2 kruka rosmarin
  • 2 förp halloumiost (à 200 g)
  • 500 g rödbetor
  • 2 msk smör
  • 4 port ris eller annat gryn
Honungsyoghurt
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 tsk flytande honung
  • salt
  • peppar
Till servering
  • 125 g sallad (gärna gårdssallad)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3373 kJ / 807 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept