Rostade rotfrukter med stekt lax och ruccolapesto
![Rostade rotfrukter med stekt lax och ruccolapesto](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_175151/cf_259/rostade_rotfrukter_med_stekt_lax_och_ruccolapesto.jpg)
Utgå från de rotfrukter du har hemma när du gör denna smakrika middag. Den nötfria ruccolapeston blir härligt grön och passar utmärkt med saftig sockersaltad lax.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2018
![Rostade rotfrukter med stekt lax och ruccolapesto](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_175151/cf_259/rostade_rotfrukter_med_stekt_lax_och_ruccolapesto.jpg)
Ingredienser
4 portioner
Rotfrukter
1 kg blandade rotfrukter (t ex potatis, morötter och palsternacka)
2 msk rapsolja
Ruccolapesto
65 g rucola
1 1/2 dl riven parmesan
1 1/2 dl olivolja
1/2 msk finrivet citronskal
3 msk färskpressad citronjuice
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Lax
2 tsk strösocker
1 tsk salt
2 krm peppar
4 portionsbitar laxfilé (à 140 g)
olja (till stekning)
För alla
Fri från gluten och laktos men innehåller mjölkprotein.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.
Gör så här
Tips
Förvara eventuellt överbliven pesto i en tätslutande burk i kylskåpet.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3931 KJ / 939 kCal
Fett70 g
Salt3.1 g
Kolhydrater35 g
Protein39 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag använde receptet enbart för peston. Men lade till en halv dl rostade solrosfrön också och det blev magiskt!
Sally
2021-06-01Väldigt gott och smidigt
Lise-lott
2020-01-19