Lax med matveteotto och rostade rotfrukter

10
0
Lax med matveteotto och rostade rotfrukter

Här får citron- och sesambakad lax sällskap av rostade rotfrukter och en smakrik matveteotto – en variant på risotto med matvete, tomat och parmesan. Toppad med hackade hasselnötter och rucola passar den här smakrika rätten lika bra till lunchlådan som till middagsbjudningen!

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2018

Lax med matveteotto och rostade rotfrukter

Ingredienser

4 portioner

Lax

1 1/2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk finrivet citronskal
500 g laxfilé utan skinn
1/2 msk sesamfrön

Rostade rotfrukter

500 g blandade rotfrukter
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Matveteotto

1 riven vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
250 g matvete
1/2 förp passerade tomater (à 500 g)
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
2 krm salt
1/2 msk honung
1 dl finriven parmesan

Till servering

65 g rucola
1 dl rostade hackade hasselnötter

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från laktos men innehåller gluten och mjölkprotein.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

10

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 3627 KJ / 869 kCal
Fett 48 g
Salt 4.29 g
Kolhydrater 61 g
Protein 41 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden