Lax med matveteotto och rostade rotfrukter
Här får citron- och sesambakad lax sällskap av rostade rotfrukter och en smakrik matveteotto – en variant på risotto med matvete, tomat och parmesan. Toppad med hackade hasselnötter och rucola passar den här smakrika rätten lika bra till lunchlådan som till middagsbjudningen!
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2018
Ingredienser
4 portioner
Lax
1 1/2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk finrivet citronskal
500 g laxfilé utan skinn
1/2 msk sesamfrön
Rostade rotfrukter
500 g blandade rotfrukter
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Matveteotto
1 riven vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
250 g matvete
1/2 förp passerade tomater (à 500 g)
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
2 krm salt
1/2 msk honung
1 dl finriven parmesan
Till servering
65 g rucola
1 dl rostade hackade hasselnötter
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3627 KJ / 869 kCal
Fett48 g
Salt4.29 g
Kolhydrater61 g
Protein41 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer