UNDER 45 MIN | Medel

Rostade grönsaker i libabröd med gulärtshummus

Att låta grönsaker rostas i ugnen är den perfekta rätten när man inte vill hålla på med för mycket kastruller. Här äter du de rostade grönsakerna med kikärtor, och en krämig sallad med fetaost. Och icke att förglömma, en gulärtshummus!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 42, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en långpanna.
  2. Grönsaker: Skala och skär löken i grova klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Skär zucchinin i avlånga bitar. Blanda lök och grönsaker med hälften av oljan och krydda med salt och peppar. Häll ut på den varma långpannan och rosta mitt i ugnen ca 10 minuter.
  3. Häll kikärterna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Skala och riv vitlöken och blanda med resten av oljan och kikärter. Häll ut ärterna på plåten med grönsaker när de varit i ugnen i 10 minuter och rosta ytterligare ca 10 minuter.
  4. Sallad: Bryt osten i bitar och skär tomaterna i halvor. Blanda och ringla över vinäger och olivolja. Smaksätt med peppar.
  5. Yoghurt: Låt oliverna rinna av. Grovhacka oliverna och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. 
  6. Skär salladen i bitar.
  7. Servera de rostade grönsakerna i brödet med alla tillbehör.

För alla

Kontrollera noga innehållet i brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaost mot tofu. Byt ut yoghurt till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Krydda ugnsgrönsakerna med 1 tsk spiskummin och 1 msk sesamfrö (för 4 port) när det är 5 minuter kvar av tillagningstiden.

Ingredienser

Portioner: 4
Grönsaker
  • 1 rödlök
  • 2 röda paprikor
  • 1 zucchini (à ca 300 g)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 förp kokta kikärter (à 380 g)
  • 1 vitlöksklyfta
Sallad
  • 150 g fetaost
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 tsk vinäger
  • 2 tsk olivolja
Yoghurt
  • 1 1/2 dl urkärnade kalamataoliver
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 kaskadsallad
  • 1 förp hummus à 150 g (gärna gul- och höstärt)
  • 4 libabröd

Näringsvärde
Per portion

Energi 2860 kJ / 684 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept