ÖVER 60 MIN | Avancerad

Rostad rotselleri med spenat, pocherat ägg och tryffelhollandaise

Denna rätt blir som den klassiska brunchrätten ägg Benedict men istället för bröd läggs tillbehören på ugnsbakad rotselleri. Rotsellerin toppas med fräst spenat, pocherat ägg och den otroligt goda tryffelhollandaisen som passar perfekt till rotsellerin. En god och grön och samtidigt fräsch och mättande rätt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt i ugnen.
  2. Tvätta och skär sellerin i 4 lika tjocka skivor. Pensla skivorna med olja och krydda med salt och peppar. Lägg in sellerin mitt i ugnen på den förvärmda plåten i 25-30 minuter, eller tills den är mjuk och har fin färg.
  3. Pocherat ägg: Knäck äggen i varsin kopp. Koka upp vattnet i en vid kastrull. Sänk sedan värmen så att det sjuder. Tillsätt ättika.
  4. Gör en virvel i vattnet med en slev. Släpp ner ett ägg i taget, 4 ägg per gång. fös eventuellt ihop ägget med sleven så det håller ihop. Låt sjuda 3–4 minuter. Lyft upp äggen med hålslev och lägg det i en bunke med iskallt vatten. Låt äggen svalna i vattnet. Ta upp och lägg äggen på hushållspapper. Läs hur du gör Porcherat ägg.
  5. Spenat: Fräs löken i 25 g smör. Tillsätt spenaten lite i taget och ”smält” ner den. Krydda med salt och peppar. Häll av spenaten i ett durkslag och låt den rinna av.
  6. Tryffelhollandaise: Smält smöret i en kastrull och skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret och 1 msk av bottensatsen (för 4 port).
  7. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en bunke som passar ovanpå vattenkastrullen. Sätt bunken på vattenkastrullen (som ska koka sakta). Vispa äggblandningen krämig.
  8. Ta bunken från kastrullen och sätt den på en fuktig trasa (så att bunken står still när man vispar). Nu är det viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur.
  9. Vispa ner smöret droppvis i äggkrämen tills den börjar tjockna. Vispa sedan ner resten av smöret i en tunn stråle. Tillsätt den sparade bottensatsen. Smaksätt med salt, peppar och tryffelolja.
  10. Lägg en selleriskiva i botten, fördela spenaten på, lägg äggen på spenaten (2 ägg per portion). Skeda sås över äggen. Garnera med krasse.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkprotein: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 rotselleri (à ca 800 g)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
Pocherat ägg
  • 8 ägg
  • 2 l vatten
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
Spenat
  • 1 förp färsk spenat (à 200 g)
  • 1 gul lök
  • 25 g smör
Tryffelhollandaise
  • 300 g smör
  • 3 små äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
  • 2 tsk tryffelolja
  • 1 förp krasse (à 100 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 3996 kJ / 954 kCal