Rostad rotselleri med apelsinsmör | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rostad rotselleri med apelsinsmör

Gör som kockarna – släng in en hel rotselleri i ugnen och glöm bort den i några timmar. Enklare matlagning får man leta efter och sellerin blir ljuvligt mjuk och mild i smaken. Skeda över ett härligt brynt smör med apelsinsmak. Servera som ensamrätt eller som överraskande inslag på julbordet.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Lägg rotsellerin i en ugnssäker form. Rosta mitt i ugnen ca 2 timmar, tills den är helt mjuk inuti.
  3. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Dra av från värmen, låt de brynta smulorna sjunka ner till botten.
  4. Sila av smöret i en skål (ej smulorna). Låt stelna i frysen ca 20 minuter. 
  5. Vispa smöret fluffigt med elvisp. Tillsätt dill, apelsinskal och flingsalt. Servera till rotsellerin.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

Ännu enklare? Hoppa över att bryna smöret, det blir gott ändå!

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 hel rotselleri (à ca 1 kg)
  • 200 g smör
  • 2 msk finhackad dill
  • finrivet skal av 1 apelsin
  • 1 tsk flingsalt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1258 kJ / 301 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept