Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Apelsinkyckling och rotselleripuré med brynt smör

Saftig kyckling med smak av apelsin får i detta recept sällskap av en härlig rotselleripuré. Den söta apelsinsmaken kommer från saften och skalet som gnuggas över kycklingen. Rotselleripurén kompletterar den söta kycklingen med sin nötiga karaktär och tillsammans med brynt smör faller alla smaker på plats.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 9, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Kyckling: Riv skalet från apelsinen och pressa ur saften.  
  3. Bryn kycklingen på båda sidor i smöret i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnssäker form. Gnugga apelsinskalet över kycklingen. Häll apelsinsaften i formen och lägg en kvist rosmarin under kycklingen. Sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är 82°C.
  4. Puré: Skala och tärna rotsellerin och potatisen. Koka i saltat vatten tills de är mjuka.
  5. Bryn smöret till purén i en kastrull tills det blir gyllene och doftar nötter. Värm mjölken. Stöt rotsellerin och potatisen med en visp. Vispa ner smöret och mjölken. Smaka av med salt och peppar. 
  6. Repa och hacka resten av rosmarinen.     
  7. Till servering: Lägg ner bönorna i saltat kokande vatten och koka dem ca 3 minuter. Häll av vattnet.
  8. Servera kycklingen överströdd med rosmarin och med purén och bönorna.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd matfett och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Kyckling
  • 1 apelsin
  • 4 kycklingklubbor
  • 1 msk smör
  • salt och peppar
  • 1/2 kruka rosmarin
Puré
  • 500 g rotselleri
  • 600 g fast potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
Till servering
  • 150 g haricots verts
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1856 kJ / 444 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept