Rostad rotfruktssoppa
Att koka soppa på rotfrukter är ett perfekt sätt att njuta av säsongens råvaror. Välj dina favoriter som potatis, rotselleri eller palsternacka och ugnsrosta tillsammans med örter och vitlök innan de kokas ihop till en värmande, gräddig soppa.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2023
Ingredienser
4 portioner
800 g blandade tärnade skalade rotfrukter (t ex potatis, rotselleri och palsternacka)
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk hackad färsk timjan (1 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 msk vit- eller äppelcidervinäger
salt
svartpeppar
Serveringsförslag
färsk timjan
olivolja
svartpeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi1302 KJ / 312 kCal
Fett18 g
Salt3 g
Kolhydrater30 g
Protein5 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mycket god. Tillsatte vitt vin och en skvätt vit balsamvinäger. Eftersom jag skulle bjuda många gjorde jag en tredubbel sats och använde en mjölkfri glutenfri grädde för att alla skulle kunna äta den.
Karin
2024-12-08Vet inte hur ni andra gjort, för efter 40 minuter i ugnen var fortfarande inte rotfrukterna mjuka. Hade de i en ungsform som det står men tror man menar ugnsplåt. Fick sedan koka dem i 20 minuter i buljongen på svag värme. Sen blev det klart med tre hungriga barn men alla uppskattade iaf.
Lisa
2024-10-14Hej Lisa! Jag håller med dig. Jag har nu provlagat och ändrat till ugnsplåt. Blir ju mycket bättre. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-10-15God soppa - där matlagningsgrädde funkar fint.
Susanne
2024-01-06