Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Kalops med smak av balkan

Än är det inte dags att lägga kalopsen på hyllan! Den klassiska svenska grytan serveras här med goda tillbehör från Balkan - det syrade smöret kajmak och krispig surkål. Servera gärna med kokt potastis eller ett gott bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär högreven i 2–3 cm stora bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär rotfrukterna i cm-stora tärningar.
  2. Bryn köttet i olja tillsammans med lök, vitlök, vegeta och paprikapulver. Krydda med salt.
  3. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Skumma av. Tillsätt kalvfond, lagerblad, pepparkorn och vinäger. Koka på svag värme under lock tills köttet börjar bli mört, ca 1 timme. 
  4. Tillsätt rotfrukterna och koka på svag värme ytterligare ca 15 minuter, tills rotfrukterna är mjuka. 
  5. Red ev med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Tillsätt kajmak vid servering.
  6. Tillbehör: Bjud surkål och extra kajmak till grytan.

För alla

Kontrollera innehållet i fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: uteslut kajmak.
Gör mjölkproteinfri: uteslut kajmak.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 800 högrev
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 2 msk olja
  • 1 1/2 msk vegeta (kryddblandning)
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 l vatten
  • 2 1/2 msk konc kalvfond
  • 2 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • ev majsstärkelse
  • 2 msk kajmak (+ extra som tillbehör)
Tillbehör
  • surkål
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1806 kJ / 433 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer