Bolognese med bacon och rotfrukter

Ge din pasta bolognese en smakfull uppdatering med rotfrukter och bacon för en ny dimension till denna klassiska rätt. Ett smart och prisvärt sätt att dryga ut din köttfärssås utan bekostnad av den goda, mustiga smaken.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2023

Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g rotfrukter (t ex morot, palsternacka och rotselleri)
3 tomater
140 g skivat bacon
3 msk olja
500 g bland- eller nötfärs
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
400 g spaghetti
1 - 2 dl pastavatten
1 dl riven parmesan
För alla
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde och parmesan till mjölkproteinfria ersättningsalternativ.
Gör äggfri: välj äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi5122 KJ / 1224 kCal
Fett78 g
Salt2 g
Kolhydrater86 g
Protein47 g
Kommentarer
Känns som att jag och Fredrik har samma uppfattning om en bra bolognese. Den ska ha tid, kärlek och vin.
Simon
2023-11-25Grundreceptet mycket smaklöst men räddades upp med oxfond.
Martin
2023-11-05En bolognese behöver sin tid. 20 min räcker ej! Gjorde trippel sats med grovriven rotselleri o kålrot samt finriven morot. Kokade 3h Står ”smaka av med salt o peppar”. Gör som ni brukar.. i med fond, vin o vinäger. (Körde kikkoman o balsamvinäger samt sardellpasta..) stekfläsk ist för bacon som stektes bredvid rotfrukter sen gick jag i med färs. Grädde? Not!! Skakade mjölk med mjöl o hällde i på slutet. Spaghetti al dente sen kokar man ihop med lite spad o Bolognese! Supergod!
Fredrik
2023-11-04