UNDER 45 MIN | Medel

Rostad jordärtsskockspasta med parmesan

Hemligheten till en lyckad rätt är små oväntade element som får den att höjas till en ny nivå! I detta recept har vi dock valt två mycket viktiga spelare; honung till jordärtskockorna, och parmesan till såsen. Vi lovar, ni kommer inte bli besvikna.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 47, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
  2. Sätt ugnen på 225˚C.
  3. Skölj och skär jordärtskockorna i klyftor. Lägg klyftorna på en ugnsplåt. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in plåten mitt i ugnen först i 20 minuter.
  4. Repa sedan över rosmarinen och ringla på honungen. Rosta ytterligare ca 5 minuter eller tills skockorna är mjuka.
  5. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
  7. Rör ut majsstärkelsen i mjölken och koka upp den och grädden under omrörning.
  8. Rör i osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar och rör ner bönorna i såsen och låt de bli varma.
  9. Ansa och skiva salladslöken och skär tomaterna i halvor. Blanda lök och tomater med spenaten.
  10. Vänd ner skockorna i såsen och servera till pasta och sallad.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden, mjölk och ost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: välj äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym t ex parmigiano reggiano.

Osten kan innehålla löpe.

Tips

Pressa lite vitlök i såsen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 300 g jordärtskockor
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1/2 kruka rosmarin
  • 1 msk honung
  • 4 port pasta (gärna bavette)
  • 1 förp kokta cannellinibönor (à 380 g)
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 dl mjölk
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 100 g parmesanflarn
  • 1/2 förp salladslök (à 125 g)
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 förp babyspenat (à 65 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 2873 kJ / 685 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept