Rostad blomkålssoppa
En mjuk och krämig blomkålssoppa som passar perfekt till höstens kyligare vindar. Toppa gärna med flatrökt skinka och lite rostade hasselnötter så är du är redo för att briljera.
Ingredienser
4 portioner
Soppa
1 blomkålshuvud (à ca 750 g) i buketter
1 finhackad vitlöksklyfta
2 hackade schalottenlökar
2 msk olivolja
1 l kyckling- eller grönsaksbuljong (vatten och fond)
1/2 msk färsk finhackad timjan
1 lagerblad
200 g naturell färskost
salt
peppar
Topping
100 g naturell färskost
1/2 dl vatten
8 skivor flatrökt skinka
1/2 dl rostade hackade hasselnötter
svartpeppar
persiljekvistar till garnering
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1880 KJ / 449 kCal
Fett36 g
Salt4 g
Kolhydrater11 g
Protein19 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gott och lättlagat. Den ugnsrostade blomkålen klarar sig fint med halva koktiden i buljong typ 12-14 min . Skinkrosetterna och toppingen hoppade vi över men smörgås med skinka funkade bra till.
Susanne
2024-02-15Supergod och len. Hade alla ingredienser hemma förutom lagerblad och färskost. Ersatt färskost med 2dl vispgrädde och funkade jättebra. Perfekt konsistens.
Mej
2020-12-19Jättegod soppa. Tog dock bara 2/3 av ostmängden o hade i en skvätt grädde med. Mums!
Jenny
2020-11-15