Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Rostad blomkål, laxschnitzel och ärtkräm med chili

Laxen blir här krispigt stekt med fräscha, gröna tillbehör. Den rostade blomkålen är en riktig höjdare, liksom den friska ärtkrämen med citron och mynta. Grön vardagsmat när den är som bäst!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C. Ställ in en plåt i mitten.
  2. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Blanda med olivolja, hälften av saltet och peppar i en bunke.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på den varma plåten. Sprid ut blomkålen och tillaga mitt i ugnen ca 10 minuter. Gör ärtkrämen under tiden.
  4. Ärtkräm: Koka ärterna mjuka enligt anvisning på förpackningen. Häll av ärterna, men spara vätskan. Mixa ärterna med citronskal, citronjuice, chili och ev mynta. Späd med kokvattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt.
  5. Skär laxen i tunna skivor, gärna på snedden. Krydda bitarna med resterande salt.
  6. Häll ut mjöl och panko eller ströbröd på varsin tallrik.
  7. Vispa upp äggen i en djup tallrik.
  8. Vänd laxbitarna först i mjöl, därefter i ägg och sist i panko.
  9. Stek laxen i smör ca 1⁄2 minut per sida.
  10. Servera fisken med blomkålen, ärtkrämen och citronklyftor.

För alla

Gör glutenfri: Uteslut vetemjöl och panko, använd endast glutenfritt ströbröd eller uteslut paneringen helt.
Gör laktosfri: Kontrollera innehållet i panko/ströbröd och byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera innehållet i panko/ströbröd och byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: Uteslut äggpaneringen helt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 stort blomkålshuvud (à ca 1 kg)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 g laxfilé (gärna stjärtbiten)
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl panko eller ströbröd
  • 2 ägg
  • smör till stekning
  • citronklyftor till servering
Ärtkräm
  • 4 dl frysta gröna ärter
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk urkärnad och finhackad grön chilifrukt
  • ev 1/2 kruka färsk mynta
  • salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2176 kJ / 520 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer