Stekt gås med gräddsås och fruktfyllda äppelhalvor

7
6
Stekt gås med gräddsås och fruktfyllda äppelhalvor

Fantastiskt mör och smakrik gås, med fruktfyllda äppelhalvor och gräddsås. Katrinplommon och torkade aprikoser ger fin sötma till rätten och den lätt saltade fågeln.

Stekt gås med gräddsås och fruktfyllda äppelhalvor

Ingredienser

8 portioner
1 gås (1 gås motsvarar ca 4 kg)
2 äpplen
10 katrinplommon
10 torkade aprikoser
2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk smör eller margarin

Sås

5 dl sky från gåsen + vatten
2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 dl portvin
1 msk soja
1 msk brun farin
1 tsk salt
1 krm mald vitpeppar

Garnering

4 äpplen

Till servering

kokt potatis
rödkål
brysselkål
gelé

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

7

Kommentarer

Rutger

2022-11-07

Tog anka i stället, det gick utmärkt. Aprikoserna blev mycket läckra.

Tomas

2021-11-13

Instruktioner till såsen obegripliga och den blev inte bra.

Mona

2008-11-16

Gåsen behövde mer tid o den ska ösas var 20e minut. Jag tog till vara hjärtat o levern som fick göra sällskap med äpplen etc inne i skrovet. Efter stekningen tar jag inte tillvara varken plommon eller aprikoser utan enbart lever o hjärta. Jag lägger svartvinbärsgelé i äppelhalvorna o har samma gelé i såsen med o inte varken portvin eller brun farin. Det blev såååå gott :-). Jag fick höra att det var den godaste gås mina gäster någonsin ätit, så detta är ett kanonrecept helt enkelt :-)