Stekt gås med gräddsås och fruktfyllda äppelhalvor
Fantastiskt mör och smakrik gås, med fruktfyllda äppelhalvor och gräddsås. Katrinplommon och torkade aprikoser ger fin sötma till rätten och den lätt saltade fågeln.
Ingredienser
8 portioner
1 gås (1 gås motsvarar ca 4 kg)
2 äpplen
10 katrinplommon
10 torkade aprikoser
2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk smör eller margarin
Sås
5 dl sky från gåsen + vatten
2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 dl portvin
1 msk soja
1 msk brun farin
1 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
Garnering
4 äpplen
Till servering
kokt potatis
rödkål
brysselkål
gelé
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Tog anka i stället, det gick utmärkt. Aprikoserna blev mycket läckra.
Rutger
2022-11-07Instruktioner till såsen obegripliga och den blev inte bra.
Tomas
2021-11-13Gåsen behövde mer tid o den ska ösas var 20e minut. Jag tog till vara hjärtat o levern som fick göra sällskap med äpplen etc inne i skrovet. Efter stekningen tar jag inte tillvara varken plommon eller aprikoser utan enbart lever o hjärta. Jag lägger svartvinbärsgelé i äppelhalvorna o har samma gelé i såsen med o inte varken portvin eller brun farin. Det blev såååå gott :-). Jag fick höra att det var den godaste gås mina gäster någonsin ätit, så detta är ett kanonrecept helt enkelt :-)
Mona
2008-11-16