Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Knäckiga små äppelpajer med amarettogrädde

Knäckiga små äppelpajer med amarettogrädde är en förstaklassig efterrätt som garanterat kommer att uppskattas av dina gäster. Pajen har en härlig fyllning av äpple, hasselnötter och sirap och till äppelpajen serveras en gräddig kräm av mandellikör.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna tills skalet spricker. Gnugga loss skalen i en ren kökshandduk. Hacka nötterna grovt.
  3. Blanda grädde, socker och sirap i en vid kastrull. Låt koka häftigt ca 5 minuter. Ta kastrullen åt sidan och rör i nötterna.
  4. Smält smöret i en kastrull tills det blivit ljusbrunt och "tystnat". Ta kastrullen åt sidan och tillsätt mjöl, socker och salt. Blanda ihop till en deg.
  5. Tryck ut degen i 6 små tartlett- eller pajformar, ca 8 cm i diameter. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg äppelklyftorna i formarna. Skeda över nötsmeten.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Amarettogrädde: Vispa grädden och smaksätt med mandellikör eller vaniljsocker. Servera pajerna lätt avsvalnade eller kalla med grädden till.

För alla

Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Gör mjölkfri: byt vispgrädden mot mjölkfritt gräddalternativ från t.ex. Oatly eller Beneviva. Använd mjölkfritt margarin istället för smör.

Tips

För dig som behöver dra ner på sockret eller fett i maten.
Uteslut sockret i pajdegen. Ersätt 25 g av smöret i degen med 2 msk kvarg, 1%. Blanda de rostade nötterna med ½ dl kvarg och 2-3 msk strö sötningsmedel och klicka på äpplena (för 6 st).
Smaksätt grädden med calvados och lite strö sötningsmedel.

Ingredienser

Portioner: 6 st
  • 1/2 dl hasselnötter (1/2 dl motsvarar ca 30 g)
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 75 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 3 äpplen
Amarettogrädde
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk Amaretto (mandellikör) eller vaniljsocker
Lägg till i inköpslistan