Knäckiga små äppelpajer med amarettogrädde
Knäckiga små äppelpajer med amarettogrädde är en förstaklassig efterrätt som garanterat kommer att uppskattas av dina gäster. Pajen har en härlig fyllning av äpple, hasselnötter och sirap och till äppelpajen serveras en gräddig kräm av mandellikör.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2004
Ingredienser
6 st
1/2 dl hasselnötter (1/2 dl motsvarar ca 30 g)
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
75 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk socker
1 krm salt
3 äpplen
Amarettogrädde
1 1/2 dl vispgrädde
1 - 2 msk amaretto (mandellikör) eller vaniljsocker
För alla
Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Gör mjölkfri: byt vispgrädden mot mjölkfritt gräddalternativ från t.ex. Oatly eller Beneviva. Använd mjölkfritt margarin istället för smör.
Gör så här
Tips
För dig som behöver dra ner på sockret eller fett i maten.
Uteslut sockret i pajdegen. Ersätt 25 g av smöret i degen med 2 msk kvarg, 1%. Blanda de rostade nötterna med ½ dl kvarg och 2-3 msk strö sötningsmedel och klicka på äpplena (för 6 st).
Smaksätt grädden med calvados och lite strö sötningsmedel.
Uteslut sockret i pajdegen. Ersätt 25 g av smöret i degen med 2 msk kvarg, 1%. Blanda de rostade nötterna med ½ dl kvarg och 2-3 msk strö sötningsmedel och klicka på äpplena (för 6 st).
Smaksätt grädden med calvados och lite strö sötningsmedel.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Underbart Gott! Du får garanterat lyriska gäster! Tips: Jag gjorde 30 st i pappersformar till utomhusfest. Gästerna lossade själva glatt pajen från formarna och la på assiett. Grädden gick åt. OBS! Gör inte en jättedeg. Gör 6x5 degar för att hålla koll på fördelningen.
Birgitta
2006-12-28grädden blev väldigt god,tänk på att blanda i mer mjöl i degen än vad som anges i receptet.
Ica
2006-07-26