Rispytt med stekt sallad och ägg
Smarta matlagare har rester i kylen som snabbt kan bli till nya rätter. Kokt ris till exempel. Salladen kan bytas ut mot andra grönsaker som råkar finnas hemma. Stekt kyckling, räkor eller tofu över i kylen? Det är nu du ska använda dem!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2016
Ingredienser
2 portioner
1 salladshuvud, t ex romansallad
5 dl kokt ris
2 msk smör
1 tsk curry
2 msk japansk soja
2 ägg
Till servering
rostad lök
srirachasås
strimlad salladslök
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2134 KJ / 510 kCal
Fett23 g
Salt4 g
Kolhydrater59 g
Protein16 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Hej Erika! Klassiska sojasåser innehåller inte gluten. Vete används i som processhjälpmedel vid tillverkningen och behöver därför deklareras på förpackningen, men själva slutprodukten är glutenfri. Se även nedan text från Livsmedelsverket: Gluten i sojasåser Sojasåser tillverkas genom jäsning, fermentering, av sojabönor och rostat vete. Vetet som används kan vara såväl vetekärnor som vetemjöl eller vetekli. Efter jäsningen utvinns själva sojasåsen och olika kryddor tillsätts. Glutenintoleranta undrar ofta om halten gluten i sojasås är så låg att de kan äta mat med sojasås i. Livsmedelsverket har analyserat gluten i olika sojasåser som deklarerade vete. Gluten påvisades inte i de "klassiska" sojasåserna trots att vete deklarerades i innehållsförteckningen. Klassisk sojasås borde inte utgöra någon risk för glutenintoleranta. Hälsningar Michelle _____________
Redaktionen
2017-01-16Tänk på att Japansk soja innehåller gluten!
Erika
2017-01-15